Sociálne siete spôsobujú nekvalitný spánok

Sociálne siete spôsobujú nekvalitný spánok

Pobyt na sociálnej sieti pred spánkom priamo súvisí s jeho zlou kvalitou, zistili to vedci z renomovaných univerzít, Dukeovej a Yale. Viac povie Rado Tomeš:

Spektrum Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Psychiatri našli príčinnú súvislosť medzi používaním sociálnych médií pred spánkom a jeho kratším trvaním. Vedci sledovali 120 miliónov komentárov a 44 tisíc užívateľov Redditu- počas 15-tich rokov.  Aktuálna analýza dát zo sociálnej siete Reddit ukázala, že pokiaľ človek prispel na sociálnu sieť komentárom hodinu pred tým, ako zvyčajne chodil spať, bolo oveľa pravdepodobnejšie, že zostane dlhšie hore.  Zas, nebolo to veľa, išlo o nejaké tri minúty. To sa však týkalo len jedného príspevku alebo reakcie. Čím ich bolo viac, tým viac sa aj odďaľoval spánok. Tentoraz je podľa vedcov v hre dopamín, ktorý má veľmi dôležitú úlohu aj v systéme potešenia a odmien. Reakcia na váš status alebo komentár na  sociálnej sieti sa môže stať veľmi návykovou, tým pádom sa povzbudzuje duševná bdelosť a aktivity, čo sú efekty, ktoré zaspávaniu veľmi neprajú. 

Španielsko sa chystá ešte tento týždeň posilniť svoj vesmírny program testom rakety MIURA 1, ktorá je zatiaľ suborbitálna, do dvoch rokov by ju však mohla nasledovať raketa schopná vyniesť na obežnú dráhu Zeme asi pol tonový náklad. Raketa je domácej výroby, má 12 metrov a priemer 70 cm a  vyvinula ju španielska firma  PLD Space, ktorá už tento mesiac úspešne absolvovala potrebné testy.  MIURA 1 síce nedosiahne obežnú dráhu ale prekoná alebo dosiahne hranicu vesmíru. Všetky dáta, ktoré získajú inžinieri z každej sekundy letu budú potrebné pre vývoj rakety MIURA 5, ktorá by mala letieť do vesmíru v roku 2026. MIURA 1 je už pripravená v stredisku Cedea (Sedea) v juhošpanielskej Andalúzii a jej štart závisí len od počasia, ktoré je zatiaľ podľa posledných predpovedí priaznivé.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame