Svte je plný pesticídov a chemikálií

Svte je plný pesticídov a chemikálií

Svet je zahltený chemikáliami do takej miery, že to začína negatívne vplývať na globálny ekosystém. Znepokojujúcu správu zverejnilo Štokholmské centrum pre odolnosť umelej hmoty a predstaví ju Richard Dedek.

Spektrum 24.01.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Najväčšie vrásky robia vedcom približne 350 tisíc syntetických chemických látok vrátane pesticídov, priemyselných zlúčenín a antibiotík. Znečistenie plastmi je už všadeprítomné a to chemické prekročilo planetárnu hranicu, čiže bod, keď zmeny na našej planéte spôsobené človekom posúvajú Zem mimo stabilné prostredie posledných desať tisíc rokov. Pesticídy likvidujú príliš veľké množstvo hmyzu, proti ktorým ani nie sú určené a ktorý je základom každého ekosystému, čiže má zásadný vplyv na to, aby bolo na našej planéte dosť vody, potravín a čistého vzduchu.

Vedci sa po prvý raz pokúsia zachrániť ohrozený živočíšny druh klonovaním. Najdôležitejšou súčasťou tohto experimentu je samička tchora čiernonohého. Vedci ju naklonovali z buniek samice tchora, ktorá uhynula pred 35 rokmi. Minulý týždeň oslávila jeden rok a ak všetko pôjde podľa plánu, na jar sa spári so starostlivo vybraným samčekom. Cieľom je, aby nová krv obohatila genetickú pestrosť druhu, ktorý má už príliš málo zástupcov. Keď sa tchory čiernonohé pária, takmer vždy ide o príbuzných, takže ich potomkovia nemajú dobrú genetiku a práve táto by to mohla zmeniť. Ak sa páru narodia zdravé mláďatká, bude to prvé zapojenie klonovania do záchrany živočíšneho druhu pred vyhynutím.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/IDanielWaleczek

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame