Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR informuje

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR informuje

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR informuje o tom, čo robiť, ak niekto cestuje z oblastí nákazy novým koronavírusom a objaví sa u neho teplota, kašeľ či dýchavičnosť, ale aj o tom, ako znížiť riziko nákazy. Na svojom webe uvádza odpovede na najčastejšie kladené otázky týkajúce sa nového ochorenia.

Hygienici odporúčajú, že ak sa u cestujúceho počas letu vyskytnú príznaky respiračného ochorenia, je to potrebné okamžite nahlásiť palubnému personálu. V prípade, ak sa cestujúci nachádza už na letisku, nemá opustiť priestor letiska a má vyhľadať stálu lekársku službu na letisku. Ak sa už nachádza doma, nikam nemá chodiť. Podľa odborníkov je dôležité vyhnúť sa kontaktu s ostatnými ľuďmi.


Je tiež potrebné telefonicky kontaktovať svojho lekára alebo lekársku pohotovostnú službu a informovať ich o svojom pobyte v rizikovej oblasti. Hygienici pripomínajú, že je dôležité často si umývať ruky mydlom a vodou. Ak nie sú dostupné, použiť dezinfekčné prostriedky na báze alkoholu. Pri kašli si zakryť ústa a nos vreckovkou alebo použiť rukáv, nie ruky.
Odborní pracovníci zriadili k otázkam verejnosti týkajúcim sa nového koronavírusu call centrum s nepretržitou prevádzkou. Ľudia môžu odborníkov kontaktovať cez emailovú adresu novykoronavirus@uvzsr.sk, ako aj na telefónnych číslach 0917 222 682 a 0918 659 580.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame