75. výročie SNP

75. výročie SNP

Slovenské národné povstanie patrí k najdôležitejším udalostiam našich dejín. My si ho pri príležitosti 75.výročia pripomenieme v Príbehu na týždeň aj unikátnymi nahrávkami z nášho archívu - počuť budete hlas generála Viesta, alebo popredných osobností odboja. Zaujímať nás budú ale aj odpovede na otázky, ktoré sa s povstaním spájajú. Napríklad - aký bol odboj ešte pred tým, než vypuklo? Soňa Gyarfašová sa preto najskôr zamerala na obdobie piatich rokov, ktoré SNP predchádzali: 

75. výročie SNP - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Príbeh Slovenského národného povstania rekonštruujeme aj z unikátnych rozhlasových archívov. Zároveň hľadáme odpovede na otázky, ktoré sú aktuálne aj po 75 rokoch od týchto udalostí. Kľúčovú úlohu v povstaní zohrala i povstalecká armáda. Na jej čele stáli generáli Ján Golian a Rudolf Viest. Obaja sa po potlačení povstania vydali na ústup do hôr - Golianovi sa len krátko pred vypuknutím SNP narodil syn. A Viest, ktorý bojoval ešte v légiách počas 1. svetovej vojny, mal ťažko choré nohy. Čo sa na konci vojny stalo s týmito mužmi? Zisťovala Soňa Gyarfašová.

75. výročie SNP - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Príbehu na týždeň tentokrát cestujeme v čase - pri 75.výročí Slovenského národného povstania vyberáme nielen poklady z nášho archívu, ale sa aj pýtame otázky, ktoré sú stále aktuálne. V povstaní zohrali významnú úlohu ako povstalecká armáda, tak aj partizáni. Prvé partizánske skupiny sa začali tvoriť už v roku 1942. Soňa Gyarfašová zisťovala, koľko ich vlastne zasiahlo do povstaleckých bojov.

75. výročie SNP - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý týždeň v našom vysielaní skladáme najmä z unikátnych rozhlasových archívov príbeh Slovenského národného povstania. Zároveň hľadáme odpovede na otázky, ktoré sú aktuálne aj po 75-tich rokoch. Faktom je, že povstanie si vyžiadalo aj svoju daň – nacisti vyvraždili ľudí v Kremničke a Nemeckej, vypálili 102 dedín a tretinu povstalcov odvliekli do zajatia. Malo SNP vlastne zmysel? Soňa Gyarfašová sa pýtala v poslednej časti Príbehu na týždeň:

75. výročie SNP - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Autorka: Soňa Gyarfašová; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame