Svetový deň pošty

Svetový deň pošty

Listy, pohľadnice, oznámenia z úradov, balíky... poštári majú plné ruky práce, aj napriek tomu, že komunikujeme elektronicky. Taká je súčasnosť. Viete ale, aká dlhá je minulosť pošty a poštovníctva? Niečo z nej priblíži Lenka Dzobová:

Svetový deň pošty - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zajtra má pošta svoj svetový deň a tak tento týždeň s Lenkou Dzobovou hovoríme o jej príbehu. Včera sme začali ďaleko v staroveku - na rímskych cestách s míľnikmi a skvele zorganizovanou sieťou poštových staníc:

Svetový deň pošty 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes (9. 10.) je Svetový deň pošty. Lenka Dzobová nám už niekoľko dní rozpráva jej príbeh - s poštárkou Jitkou vyrazila v hlavnom meste do terénu, aby spolu rozniesli listy, balíčky a zásielky.

Svetový deň pošty 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Včera sme si pripomenuli založenie Svetovej poštovej únie a pošte a poštovníctvu je venovaný aj príbeh Lenky Dzobovej. Poďte s nami do 18. storočia, do obdobia vlády Márie Terézie. Práve vtedy sa doručovanie pošty zásadne reformovalo:

Svetový deň pošty 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

S Lenkou Dzobovou rozprávame príbeh poštovníctva. Od rímskych ciest a míľnikov sme sa dostali až do 18. storočia s prvými poštovými pečiatkami, 19.  zas prinieslo poštové známky. A nielen to, storočie vedy a techniky, storočie vynálezov, výrazne ovplyvnilo aj poštové služby:

Svetový deň pošty 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Autorka: Lenka Dzobová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame