Malé podnikanie – veľký európsky sviatok

Malé podnikanie – veľký európsky sviatok

Mediálna pozornosť sa sústreďuje predovšetkým na veľké podniky. Pravdou ale je, že práve malé a stredné podniky tvoria spoľahlivú základňu hospodárstva. Aj preto Európa každoročne oslavuje tzv SME Week, alebo po našom, týždeň malého a stredného podnikania. Začína sa dnes a aj my vám priblížime zopár podnikateľským príbehov. Začíname inovatívnym projektom za ktorým stoja šikovní študenti. Slovo má Dáša Omastová.

Malé podnikanie - veľký európsky sviatok 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň Európa oslavuje malé a stredné podnikanie, ktoré tvorí základ hospodárstva každej krajiny. Aj preto si zaslúži podporu a pomoc aj u nás. V podnikateľských príbehoch ideme dnes na sever Slovenska. Konkrétne do obce Belá, kde sa manželský pár Tomáš a Mária Ďurišovci (na snímke) snažia vdýchnuť život starým autám. Pokračuje Ľubomíra Goljerová.

Malé podnikanie - veľký európsky sviatok 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tomáš a Mária Ďurišovci

Tento týždeň si Európa pripomína sviatok malého a stredného podnikania. A Blažena Bóoczová vás teraz presvedčí, že podnikanie môže mať aj básnický základ. Čo má podľa vás spoločné poézia a energetika? Na prvé počutie možno nič. Ale architekt Martin Šichman to spojenie našiel - listy vejúce vo vetre mu boli predlohou pre veternú a neskôr aj vodnú elektráreň. Na začiatku bolo znižovanie uhlíkovej stopy a ekologické bývanie.

Malé podnikanie - veľký európsky sviatok 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

SPEARaero

Približne jednu desatinu z ceny domu by ste si mali odložiť na záhradu. Vysadiť stromčeky, trvalky, či dokonca malé jazierko alebo bazén. Realita je však taká, že hypotéka často nestačí ani na dokončenie domu, nieto ešte na okolité úpravy. A tak na záhrade väčšinou improvizujeme - a profesionáli - záhradní architekti sa môžu iba pozerať a čudovať...ale situácia sa vraj pomaly začína meniť, hlavne na západe krajiny, o to zaujímavejšie je, že dnes ideme na východ, do Košíc. Pripomíname, že tento týždeň sa my a aj celá Európa venuje malému a strednému podnukaniu. Slovo má Lukáš Mano.

Malé podnikanie - veľký európsky sviatok 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň bol v Európe SME Week /es em í vík/ - teda týždeň malého a stredného podnikania. Aj my sme vám preto predstavili viaceré podnikateľské príbehy - spoznali sme medicínu budúcnosti, štvorkolesových veteránov, navštívili sme elektrárne i záhradky a dnes finišujeme vo vzdušnom priestore spolu s Dášou Omastovou. Schválne či uhádnete, čo lietalo pri jej mikrofóne...

Malé podnikanie – veľký európsky sviatok 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ilustr. foto: Pixabay a autori

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame