75. výročie oslobodenia Osvienčimu

 75. výročie oslobodenia Osvienčimu

Peklo na zemi, kde aj tí najodvážnejší strácali nádej - tak charakterizujú vyhladzovací tábor Osvienčim bývalý väzni. Nacisti obetiam nahovorili, že idú pracovať. Namiesto toho ich však masovo a priemyselne vraždili, predovšetkým v plynových komorách. Martin Kalužák pripravil Príbeh na týždeň  k 75.výročiu oslobodenia tábora. 

75. výročie oslobodenia Osvienčimu 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Slovenských židov vyvážali do Osvienčimských táborov, ale aj do ďalšieho tábora na poľskom území - Sobiboru. Násiliu však čelili už pred transportom ešte na našom území, v sústreďovacom tábore v Seredi. Aj o tom bude druhé pokračovanie nášho Príbehu.

75. výročie oslobodenia Osvienčimu 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Utrpenie, bolesť a smrť. Pre státisíce ľudí je ich synonymom vyhladzovací tábor Osvienčim. Nacisti ľudí ničili priemyselným spôsobom. Plynové komory a pece síce na konci vojny zničili, spomienky bývalých väzňov sú však dôkazom nacistických zločinov dodnes. Pokračuje Martin Kalužák.

75. výročie oslobodenia Osvienčimu 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aký bol každodenný život v nacistických táboroch smrti? Na prvý pohľad nezmyselná otázka. ak však človek prešiel selekciou, stal sa väzňom a bol nútený prijať táborovú existenciu. V príbehu venovanom 75. výročiu oslobodenia Osvienčimu pokračuje Martin Kalužák.

75. výročie oslobodenia Osvienčimu 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Priamych účastníkov holokaustu, či bývalých väzňov koncentračných táborov je stále menej a menej. Masové vyvraždovanie spred viac ako 75 rokov by však nemalo ostať zabudnuté: už len preto, že sa množia pokusy holokaust spochybňovať. Martin Kalužák povie viac v poslednej časti Príbehu o vyhladzovacom tábore Osvienčim.

75. výročie oslobodenia Osvienčimu 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Autor: Martin Kalužák; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame