Ženy, ktoré zmenili svet

Ženy, ktoré zmenili svet

Tento týždeň venujeme ženám, ktoré sa nevzdali a napriek prekážkam išli za svojim snom. Boli talentované, odhodlané a odvážne, no často ich zväzovala doba, v ktorej žili. Svoje by o tom vedela aj naša prvá evanjelická farárka. Jej príbeh rozpovie Dáša Omastová.

Ženy, ktoré zmenili svet 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ženy a kvetiny k sebe neodmysliteľne patria. No dáma, ktorej príbeh vám o chvíľu rozpovie Dáša Omastová nechcela kvety len obdivovať, ale ich aj profesionálne a vedecky študovať. Narodila sa v 19. storočí a volala sa...

Ženy, ktoré zmenili svet 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň vám prinášame príbehy výnimočných žien, medzi ktoré určite patrí aj Dorota Pospíšilová - naša najvýznamnejšia šľachtiteľka viniča. Na konte má 24 odrôd a keď spomenieme napríklad Devín či Dunaj, vinári isto spozornejú. Táto výnimočná dáma len nedávno oslávila 90. narodeniny. Zoznámi nás Dáša Omastová:

Ženy, ktoré zmenili svet 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň hovoríme o ženách, ktoré sa nebáli prekročiť hranice svojej doby. Často na to potrebovali poriadnu dávku odvahy, ktorá nechýbala ani Ľudmile Šapošnikovovej Aujeskej - tá tie pomyselné hranice nielenže prekročila, ale preletela. Bola totiž prvou pilotkou na našom území. Jej príbeh rozpovie Dáša Omastová.

Ženy, ktoré zmenili svet 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V nedeľu bude Medzinárodný deň žien - my sme im venovali celý týždeň. Dnes ho zavŕšime s dámou, ktorá mala mimoriadne ťažký osud, no aj tak neúnavne pracovala na tom, aby zlepšila životy iných. Spisovateľku a aktivistku Elenu Maróthy Šoltésovú predstaví Dáša Omastová.

Ženy, ktoré zmenili svet 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.





Autorka: Dáša Omastová; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame