Kreatívny priemysel v dobe pandémie

Kreatívny priemysel v dobe pandémie

Tento týždeň vám prinesieme príbehy ľudí z umenia a kreatívneho priemyslu, ktorí majú po polročnej pauze hlavu v smútku. V dnešnej časti Príbehu na týždeň to budú hudobníci, manažéri, produkcia, ale tiež ľudia z obslužných a remeselných povolaní, ktorých živí hudobný priemysel. Ako sa veci majú, porozprával manažér kapely King Shaolin Michal Neffe Blažene Bóoczovej.

Kreatívny priemysel v dobe pandémie 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnešný diel príbehu o ľuďoch z kultúry a umenia bude divadelný. Blažena Bóoczová ho nahrávala v kultúrnom centre v Bratislave, kde je aj malé komorné divadlo Ticho a spol. Práve v ten deň však museli predstavenie zrušiť. Prečo? Vysvetľuje scénograf a umelecký vedúci divadla Jakub Branický.

Kreatívny priemysel v dobe pandémie 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnešnú časť príbehu nahrávala Blažena Bóoczová minulý víkend. Zrejme na poslednom jesennom podujatí v Trnave. Ukážky historických remesiel, šermiari, kaukliari, ohňové šou. Jednoducho stredovek pod hradbami so všetkým, čo k tomu patrí, pripravila agentúra Hector, ktorá podobné historické podujatia organizuje od roku 2012. Jej šéf Bystrík Holeček.

Kreatívny priemysel v dobe pandémie 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Medzi umelcov a kreatívcov, o ktorých je náš príbeh na týždeň, patria nepochybne aj umeleckí remeselníci. Zrušené podujatia, jarmoky i vinobrania ich obrali o plánovaný príjem. Výdavky však samozrejme mali, pretože na sezónu sa pripravujú ešte v zime. Na jednej z nezrušených akcií - na stredovekej tržnici pod hradbami v Trnave upútali Blaženu Bóoczovú topánky ako z rozprávky. Podľa obrázkov a vzorov zo 14teho storočia ich vyrobil Martin Nahálka.

Kreatívny priemysel v dobe pandémie Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V našom príbehu sú hlavnými hrdinami ľudia z kultúry a kreatívneho priemyslu, ktorí sa snažia pracovne i súkromne prežiť pandémiu. Dali sme slovo hudobníkom, divadelníkom, umeleckým remeselníkom - dnes je na rade - Umenie je prežiť. Takto nazval svoju diskusiu Divadelný ústav - hovorilo sa v nej najmä o systémových zmenách  - viac - Blažena Bóoczová.

Kreatívny priemysel v dobe pandémie Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Autorka: Blažena Bóoczová; Foto: PIXABAY/Free-Photos

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame