280 rokov od nástupu Márie Terézie na trón

280 rokov od nástupu Márie Terézie na trón

V našich dejinách niet podobného panovníka. Výsledky jej vládnutia doteraz výrazne ovplyvňujú náš každodenný život. Napríklad pre adresu nášho obydlia je podstatné číslo budovy, svoje nehnuteľnosti máme zapísané v katastri, platíme papierovými peniazmi a dodržiavať musíme zásady požiarnej ochrany. A keď spomeniem povinné vzdelávanie, vieme, že hovoríme o Márii Terézii. Zajtra si pripomenieme presne 280 rokov od jej nástupu na trón. Boris Koreň.

Mária Terézia 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes si pripomíname 280. výročie od dátumu, keď na kráľovský trón zasadla Mária Terézia. Jej štyridsaťročné vládnutie obrovskej ríši, do ktorej patrili Rakúsko, Čechy a Morava, Uhorsko, Chorvátsko, Slavónsko a ďalšie kniežatstvá a územia, prinieslo v mnohých oblastiach doslova civilizačný skok. A keďže aj pred štvrťtisícročím platilo to, po čom voláme aj dnes, že základom prospechu krajiny je vzdelanie, za jej najvýznamnejšiu sa považuje školská reforma. Pripravil Boris Koreň.

Mária Terézia 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zdravotný stav obyvateľstva v 17. storočí nebol zďaleka dobrý. Nedostatok kvalifikovaných lekárov, chirurgov, či ránhojičov mal za následok, že predovšetkým chudobní ľudia zomierali aj na už vtedy liečiteľné choroby. Na vidieku nahrádzali nedostatok kvalifikovaných zdravotníkov rôzni olejkári a šarlatáni, ktorí okrem tradične osvedčených postupov často používali aj rôzne zariekania a iné neúčinné rituály. Aj tu sa však Márii Terézii podarilo presadiť významné zmeny a zaviesť v monarchii základy systému zdravotnej starostlivosti štátu o jeho obyvateľov.

Mária Terézia 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nestačia kozmetické úpravy, zdravotníctvo, školstvo, armáda, finačná správa, či justícia potrebujú systémové zmeny. Zvykneme to často počúvať z úst dnešných politkov, ktorí nám tým vlastne oznamujú, že mnohé oblasti života spoločnosti nefungujú dobre. V podobnej situácii bola pred štvrť tisícročím aj Mária Terézia, ktorej cieľom bolo vybudovať jednotnú a silnú ríšu. A na to potrebovala realizovať množstvo - dnes by sme povedali - systémových reforiem. Pokračuje Boris Koreň.

Mária Terézia 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Mária Terézia od svojho nástupu na trón 20. októbra 1740 zrealizovala za svojej 40 ročnej vlády veľa dôležitých reforiem, ktoré monarchiu zmodernizovali a zjednotili. O niekoľko týždňov si pripomenieme aj ďalšie okrúhle výročie - zomrela vo veku 63 rokov, 29. novembra 1780. Na tróne ju vystriedal jej syn a spoluvládca Jozef II. ktorý v reformách pokračoval. V historickej pamäti však zďaleka nezanechal takú hlbokú stopu ako Mária Terézia svojím vládnutím aj životom.

Mária Terézia 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Boris Koreň; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame