Štúdio svet – 23. 8. 2014

Štúdio svet – 23. 8. 2014

Okolo sveta za 55 minút...

Gregor Martin Papucsek
Chlieb národa

Okrem zakladateľa uhorského štátu kráľa Štefana je pre Maďarov svätý aj chlieb, v posledných rokoch dokonca aj torta... Na 20. augusta sa pečie „chlieb národa“ – ktorý sa pripravuje z pšenice z rôznych kútov krajiny, ale aj od Maďarov zo zahraničia. Torta krajiny je ďalší spôsob, ako spojiť národ. Tohto roku sa to počas svätoštefanských slávností podľa Gregora Martina Papucseka skutočne aj podarilo.

Chlieb národa Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Jiří Hošek
Kvalitné írske mäso

Kým Maďari si uplynulý týždeň dopriavali chlieb národa, či tortu krajiny – v Írsku došlo na jahňacie mäso z domáceho chovu. Stále sa nájde mnoho ľudí, ktorí nedajú dopustiť na kvalitné suroviny z regiónu. Tamojším mäsiarom však robí vrásky na čele lacný dovoz v hypermarketoch. Nahrával spravodajca Českého rozhlasu Jiří Hošek.

Kvalitné írske mäso Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Miroslava Neira Cuellar Hospodárová
Jedovaté postreky

Oveľa väčšie problémy s nadnárodnými spoločnosťami, než majú írski mäsiari, trápia Indiánov v Paraguaji. Živia sa ako farmári, no globalizácia a geneticky modifikovaná sója im nedáva spávať –  a to doslova. Jedovaté postreky týchto plodín v ich okolí ničia zdravie a plantážnici neraz aj zomrú. Slovo má Miroslava Neira Cuellar Hospodárová.

Jedovaté postreky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Peter Majer
Inteligentná toaleta

Počuli ste už o inteligentnej toalete? Vedci z UNESCO sa týmto zariadením snažia pomôcť ľuďom, postihnutým živelnou katastrofou, či utečencom z bojových oblastí. Tí sa totiž neraz ocitnú v stanových táboroch bez základného hygienického vybavenia. Inteligentná toaleta tam môže zachrániť desiatky, až stovky život – zisťoval Peter Majer.

Inteligentná toaleta Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nina Krajčovičová
Svadby počas vojny

Sú chudobní, kedykoľvek môžu prísť o strechu nad hlavou a neustále im hrozí nebezpečenstvo. Aj ľudia z vojnových oblastí sa však pokúšajú žiť normálny život. A k tomu patrí aj svadba. Niekde sú za ňu ochotní dať doslova celý majetok, inde vystroja hostinu, aj keď šaty a svadobné dary ostali v zbombardovanom dome. Aké podoby majú svadby vo vojnových oblastiach, povie Nina Krajčovičová.

Svadby počas vojny Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Viliam Hauzer

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame