Štúdio svet – 1. 11. 2014

Štúdio svet – 1. 11. 2014

Okolo sveta za 55 minút...

Peter Majer
Pamätníky prvej svetovej vojny

Ak zablúdite na juhozápad Belgicka či severovýchod Francúzska, takmer určite natrafíte na niektorý z pamätníkov bojov prvej svetovej vojny. Západný front tu totiž zúril azda najsilnejšie. Cintoríny sa sústreďujú najmä na tých „dobrých“ vojakov. Unikátny či netradičný monument však vznikol v týchto dňoch vo Francúzsku. Na takmer 600-tisíc obetí vojny spomína nezávisle od toho, na akej strane frontu bojovali. Priblíži ho Peter Majer. 

Pamätníky prvej svetovej vojny Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Miroslava Neira Cuellar Hospodárová
Zosnulí v nezvyčajných pozíciách

Smrť v rodine sa hádam nikdy nezaobíde bez tráum. Aj v týchto momentoch však niektorí dokážu robiť veci, ktoré sa mnohým môžu zdať minimálne čudné. Z Portorika sa šíri nová móda, týkajúca sa pohrebov. Zosnulých na poslednú rozlúčku inštalujú do nezvyčajných pozícií, podobne ako figuríny vo výkladnej skrini. Zaujalo to aj Miroslavu Neiru Cuellar Hospodárovú.

Zosnulí v nezvyčajných pozíciách Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Gregor Martin Papucsek
Atraktívna výstava v Budapešti

Do Budapešti v týchto dňoch sústredili 170 malieb z holandského zlatého storočia, medzi nimi aj 20 diel jedného z najväčších kalibrov svetového maliarstva všetkých čias – Rembrandta. Reč je o jedinečnej výstave, za ktorou nemusíte ísť do New Yorku, Štokholmu, Paríža, či Amsterdamu. Apropo, ak poznáte trocha aj Amsterdam, váš zážitok môže byť ešte príjemnejší – hovorí Gregor Martin Papucsek.

Atraktívna výstava v Budapešti Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ľubica Zlochová
Almería, mekka filmu

Španielsku provinciu Almería volajú špajza Európy. Zelenina a ovocie, ktoré tam pestujú, sa totiž exportujú a jedia ich krížom-krážom po starom kontinente. Almería je však i známou mekkou filmu. Či lepšie povedané bola. Najmä v 60. a 70. rokoch, ale i neskôr. Natočili sa tam stovky westernov, napr. i Sedem statočných, a miestni obyvatelia spoznali tie najjagavejšie hollywoodske hviezdy. Ako komparzisti si mnohí po ich boku aj zahrali. Stretla sa s nimi Ľubica Zlochová.

Almería, mekka filmu Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tamara Lištiaková
Sacharovovu cenu získal lekár Denis Mukwege

Muž, ktorý pomohol najmenej 40 tisícom znásilnených žien v Kongu. Denis Mukwege založil pred vyše 16 rokmi v meste Bukavu nemocnicu, ktorá zachraňuje ženy po brutálnych útokoch. Jeho spolupracovníci tvrdia, že jeho súcit a empatia nepozná hraníc. V svojej krajine a po celom svete bojuje proti týmto zločinom, ktoré väčšinou zostávajú nepotrestané a traumatizujú celé Kongo. Pred pár dňami za svoju prácu získal Sacharovovu cenu. Slovo má Tamara Lištiaková.

Sacharovovu cenu získal lekár Denis Mukwege Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Viliam Hauzer

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame