Štúdio svet – 8.11. 2014

Štúdio svet – 8.11. 2014

Okolo sveta za 55 minút...

Boris Kršňák
Miloš Zeman

Český prezident Miloš Zeman je v politike 25 rokov a nikdy nechodil ďaleko po silné slová. Jeho pohotové a často aj vtipné reakcie všetci nazývajú bonmotmi. Podľa mnohých komentátorov však rokmi strácajú na ľahkosti, humore i originalite, pribúda v nich hrubosť a aktuálne aj vulgarizmy. Aj sila reakcie v Českej republike naznačuje, že Miloš Zeman tentoraz asi zašiel priďaleko. Boris Kršňák sa pokúsi pretlmočiť, o čom vlastne konflikt uplynulého týždňa na Hrade i v podhradí bol, bez toho, aby musel tieto vulgarizmy citovať.

Miloš Zeman Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vlado Maťo
Dejisko holubích pretekov

Jednou z vecí, ktoré môžete zažiť na cestách po juhovýchodnej Ázii, sú zvieracie športy. Obľúbenými aktérmi týchto zápolení sú rôzne druhy vtákov. Ak si na okraji tamojších dedín všimnete zhluk ľudí pod zvláštnou konštrukciou, podíďte bližšie. Môže ísť o dejisko holubích pretekov, na ktoré sa bol v Indonézii pozrieť Vlado Maťo:

Dejisko holubích pretekov Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nina Krajčovičová
Nahota na verejnosti

Niektorí ľudia zasvätia svoj život boju za vyššie ciele. Obetujú svoju slobodu, rodinu alebo materiálny blahobyt, len aby tento svet zmenili k lepšiemu. To o sebe tvrdí aj Angličan Stephen Gough, no jeho boj chápe len málo ľudí, a britská polícia a súdnictvo už vôbec nie. Prezývaný aj „nahý tramp“ – Stephen bojuje za právo chodiť na verejnosti nahý. Zatiaľ však za svoje obnažené prechádzky v prírode tvrdo platí: strávil už niekoľko rokov vo väzení. Na prípad nahého trampa sa pozrela Nina Krajčovičová.

Nahota na verejnosti Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Gregor Martin Papucsek
Staroveká kliatba

Antické veľkomesto Aquincum odkrývajú archeológovia už niekoľko desaťročí. Na území dnešného Starého Budína z času na čas narazia pod zemou na výnimočné nálezy. Napríklad na neveľkú olovenú tabuľku s kliatbou. Na území veľkej nekropoly, čiže pohrebiska, ju našli už roku 2007, avšak text kliatby v plnej miere rozlúštili až teraz. Kto koho preklínal, prečo a ako – zisťoval po takmer dvoch tisícročiach náš budapeštiansky spravodajca Gregor Martin Papucsek. Staroveká kliatba mu naháňa strach.

Staroveká kliatba Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Viliam Hauzer
E-learning

Možno ste už aj vy namiesto dlhej a väčšinou nudnej prednášky o požiarnej ochrane na svojom pracovisku, absolvovali online školenie s rôznymi vizualizáciami a testom v pohodlí vášho domova. Reč je o takzvanom e-learningu, teda modernej forme výučby s využitím informačných technológií. Ako by sa takýto postup mohol pretaviť aj do bežného vzdelávacieho systému? Tím odborníkov na americkej Stanford University sa snaží nájsť odpoveď. S tamojšími doktorandmi sa rozprával Viliam Hauzer.

E-learning Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tamara Lištiaková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame