Štúdio svet – 22.11.2014

Štúdio svet – 22.11.2014

Okolo sveta za 55 minút...

Martin Rajec
Masový vrah Charles Manson sa ožení vo väzení

Americký masový vrah Charles Manson je už desaťročia vo väzení. Mimochodom, je to človek, ktorým sa inšpiroval spevák Marilyn Manson pri hľadaní svojho umeleckého mena. Charles Manson sa nedávno dožil osemdesiatky a začína nový život – síce naďalej vo väzení, ale s novou manželkou. Americké úrady mu totiž dovolili, aby sa oženil s o 54 rokov mladšou družkou. Svadba sa uskutoční vo väzení v Los Angeles a rodina nevesty na obrat nepríde. Martin Rajec povie viac o žene, ktorá si za svojho vyvoleného vybrala masového vraha.

Masový vrah Charles Manson sa ožení vo väzení Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Gregor Martin Papucsek
Posledná obeť železnej opony

Začiatkom tohto týždňa sme si zaspomínali na našu Nežnú revolúciu, predtým Nemci oslavovali 25. výročie pádu Berlínskeho múru, no a Maďari si už od jari pripomínajú sériu udalostí, ktoré zásadne prispeli k zrúteniu celého totalitného systému. Bol to napríklad Paneurópsky piknik 17. augusta, keď sa maďarsko-rakúske hranice pootvorili a nerušene cez ne prebehlo 600 občanov NDR. Paradoxným a tragickým spôsobom, len 4 dni po tejto udalosti, práve na maďarsko-rakúskej hranici bola zastrelená aj posledná obeť železnej opony. Prostredníctvom premiéry dokumentu dánskeho a maďarského režiséra si na ňu zaspomína Gregor Martin Papucsek.

Posledná obeť železnej opony Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Miroslava Neira Cuellar Hospodárová
Predčasné tehotenstvá

Nemajú ešte ani 18 a majú sa stať rodičmi. V jednom z nákupných centier vo venezuelskom Caracase na tento problém upozornili kampaňou, ktorá zaujala aj na Slovensku. Do výkladných skríň tam vyložili figuríny s veľkým bruchom. Tzv. predčasné tehotenstvá sú tam totiž na vzostupe a kampaň tomu má pomôcť predchádzať. Viac povie Miroslava Neira Cuellar Hospodárová.

Predčasné tehotenstvá Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ľubica Zlochová
Vreckové pre deti v Španielsku

Dávate svojim deťom vreckové? Ak áno, koľko? A viete, na čo ho míňajú? V Španielsku to majú mladí trochu komplikovanejšie, odkedy ich krajinu zasiahla kríza a mnohí z rodičov ostali bez práce. Študentských brigád je tiež málo – robia ich totiž dospelí. Ako je to s vreckovým pre deti v Španielsku, zisťovala Ľubica Zlochová.

Vreckové pre deti v Španielsku Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Viliam Hauzer
Vozíčkari v Ramalláhu

Správy z Blízkeho východu sú väčšinou o izraelsko-palestínskom konflikte. Aj tamojší obyvatelia však žijú bežné životy a riešia každodenné problémy, hoci o tých sa v médiách nehovorí. V hlavnom meste palestínskej samosprávy v Ramalláhu napríklad pred časom spustili projekt na zlepšenie podmienok pre tamojších vozíčkarov. Nevšedný pohľad na konfliktný región ponúka Viliam Hauzer.

Vozíčkari v Ramalláhu Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nina Krajčovičová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame