Príbeh letca Otta Smika – 5. časť

Príbeh letca Otta Smika – 5. časť

Dnes uzatvárame príbeh krátkej, ale hviezdnej leteckej kariéry pilota Otta Smika, ktorý odišiel zo Slovenska, aby mohol v Británii bojovať proti fašizmu.

V predchádzajúcich dňoch sme hovorili, ako sa Smik s vervou vrhal do útočných akcií a veľa z nich mu aj vychádzalo. Veľké šťastie mal aj po prvom zostrelení jeho lietadla nad územím Holandska, kde ho zachránili miestni odbojári. Smik však nestrávil posledné vojnové mesiace v úkryte, ale hneď, ako to bolo možné, vrhol sa znovu do boja. Jeho kvality ocenili Briti hodnosťou veliteľa skvadróny. Žiaľ, dlho sa z nej netešil. Michalovi Hercegovi to povedal Peter Šumichrast z Vojenského historického ústavu.

Príbeh letca Otta Smika – 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na leteckej základni Sliač je dnes veľké spomienkové podujatie. Dvadsiaty ôsmy november je totiž dátumom osudného zostrelenia lietadla Otta Smika. Ako sme už počuli, kúsok z tohto lietadla je vložený v ceremoniálnom meči, ktorým sa pasujú rytieri oblohy. V meči sú ďalej kúsky lietadiel Mig21, Mig29, L39, úlomok podkovy pre šťastie a fragment meteoritu, ktorý pripomína silu vesmíru. My sme si v príbehu na týždeň pripomenuli silu jednotlivca, odvážneho, obdivuhodného mladého muža, pilota Otta Smika.

Michal Herceg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame