Štúdio svet – 20.12.2014

Štúdio svet – 20.12.2014

Okolo sveta za 55 minút...

Martina Carr
Oslavy 100. výročia 1. sv. vojny

Historický futbalový zápas sa odohral minulú stredu v neveľkom anglickom meste Aldrshot, asi 60 kilometrov juhozápadne od Londýna. Tím vojakov britskej armády hral proti nemeckému Bundewehru. Zápas bol súčasťou spomienkových osláv 100. výročia prvej svetovej vojny. Pripomenul si neoficiálne vianočné prímerie, ktoré trvalo veľmi krátko, no počas neho si vojaci na západnom fronte zahrali aj futbal. Viac už naša londýnska spolupracovníčka Martina Carr.

Oslavy 100. výročia 1. sv. vojny Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Oľga Baková
Vianoce pod palmami

Nech už jeme na Vianoce kapra alebo inú rybu, kapustnicu alebo šošovicovú polievku, nech už zdobíme živý stromček alebo umelý, predsa len väčšinu slovenských rodín spája jedno: tradície, ktoré sa rok čo rok opakujú. Tak ako sa opakuje predvianočné upratovanie a vypekanie koláčov a behanie za darčekmi na poslednú chvíľu... Kolotoč, z ktorého si neraz želáme uniknúť. Možno ste si aj vy niekedy povedali, čo by som za to dal, keby som bol niekde pod palmami, kde sa Vianoce neberú až tak vážne. Ak práve na také niečo myslíte, vypočujte si nasledujúcu reportáž. Alebo skôr rozprávanie troch Sloveniek, Jarky Paprnákovej, Alice Rehakovej a Lenky Barbaríkovej. V Čile žijú 4 roky. Ich postrehy a skúsenosti nahrala v Santiagu Oľga Baková.

Vianoce pod palmami Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Gregor Martin Papucsek
Osud je nevyspytateľný

Aj osud obrazu namaľovaného pred takmer storočím. Zrodil sa v Budapešti, no stratil sa, zľahla za ním zem, presnejšie voda, pretože ho objavili po desaťročiach v Zámorí, dokonca v Hollywoode. Tým aj naznačujem, že filmári budú hrať dôležitú úlohu. Nasleduje príbeh - ako z filmu, v ktorom hrá hlavnú úlohu plod lásky maliara a modelky, obraz... Objavia sa aj krátke pomery, či už s totalitnou Maďarskou republikou rád, alebo so slávnou nemeckou herečkou a speváčkou Marléne Dietrich. Príbeh plný zvratov ponúka Gregor Martin Papucsek.

Osud je nevyspytateľný Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ľubica Zlochová
Vianočná lotéria

Španieli sa chystajú na svoju tradičnú vianočnú lotériu. Žrebovať sa bude už v pondelok. Keďže je to najstaršia a i najštedrejšia štátna lotéria na svete, tisíce obyvateľov krajiny na Pyrenejskom polostrove si finančne prilepšia. Či bude medzi nimi i slovensko-španielsky pár, a ako Slovenka vníma takmer posadnutosť Španielov touto výnimočnou lotériou, to v Seville zisťovala Ľubica Zlochová.

Vianočná lotéria Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vlado Maťo
Trpká minulosť

Pred desiatimi rokmi zasiahlo mesto Banda Aceh silné zemetrasenie a následná vlna tsunami. Zahynulo tam asi 160-tisíc ľudí a pre tých, čo tragický deň prežili, je každý nový deň výzvou. Ťažkú otázku, či a ako sa im podarilo s minulosťou vyrovnať, sa rozhodol položiť Vlado Maťo.

Trpká minulosť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Tamara Lištiaková foto: Nemo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame