Stredná Ázia – dobrodružstvo na 47 ročnom Pionieri

Stredná Ázia – dobrodružstvo na 47 ročnom Pionieri

Spoznávať svet na 47 ročnej motorke Jawa, z čias socializmu známej ako Pionier, to je cestovateľská filozofia Rudolfa Tisovského. Čo všetko jeho dvojkolesový tátoš vydrží vyskúšal najskôr v Európe, kde najazdil takmer 9 000 kilometrov. Minulé leto sa vybral do krajín strednej Ázie, ale ako povedal Eve Vasilovej, hneď v Rumunsku mal neplánovanú technickú prestávku: 

Stredná Ázia – dobrodružstvo na 47 ročnom Pionieri I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

7 200 kilometrov na starej motorke, 4 300 kilometrov trajektom a 700 kilometrov stopom – to je 51 dňová cesta po strednej Ázii, o ktorej nám rozpráva Rudolf Tisovský. Hoci jeho Pionier z roku 1972 mu neraz pripravil neľahké chvíle, na hraniciach medzi Gruzínskom a Ruskom mal veľké šťastie, že cestuje práve na motorke. Viac povedal Eve Vasilovej.

Stredná Ázia – dobrodružstvo na 47 ročnom Pionieri II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Cestovateľov by sme mohli rozdeliť do dvoch skupín – jedni chodia po svete, aby ho čo najviac spoznali a pre druhých je najväčším dobrodružstvom cesta samotná. A práve do tejto druhej skupiny patrí Rudolf Tisovský, ktorý cestuje na 47 ročnom motocykli Jawa a tak o mnohé  zážitky sa často postará tento dopravný prostriedok. Tak to bolo aj v krajinách strednej Ázie, napríklad v najjužnejšej autonómnej republike Ruskej federácie. Aj o tom porozprával Eve Vasilovej.

Stredná Ázia – dobrodružstvo na 47 ročnom Pionieri III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

No a v auguste sa chce Rudolf Tisovský za svojou motorkou vrátiť, aby vo svojej ceste po Strednej Ázii pokračoval. O svojich doterajších zážitkoch porozpráva dnes večer na festivale cestovateľských nadšencov Overland v Rajeckých Tepliciach.

Galéria

03_cestovateľ presúvajúci sa stopom.jpg 05_generálka motora1.jpg 01_pripravený vyraziť.jpg Benzínka v horách-Kirgizsko.jpg Batumi-Gruzínsko_pohľad z lode.jpg Cesta cez step_Kazachstan.jpg Bajkonur v pozadí.jpg Cesta je piesok, Kazachstan.jpg Cesta do Ushguly.jpg Cez Kaukaz_smer Rusko.jpg Cesta z Ushguly.jpg Jeden z mnoha kopcových obrazcov, Kirgizsko, Rudolf Tisovský.JPG Naloďovanie na trajekt.JPG Kirgizske deti na oslíkoch.jpg Jeden z mála motorkárov v Kazachstane.jpg Odessa_more.JPG Pionier nad 3000mnm, Kirgizsko, Rudolf Tisovský.JPG Ranný výhľad zo stanu_Kazachstan.jpg Skratka do Aktobe.jpg Ťažba ropy_Kazachstan.jpg Ushguly.jpg Wildcamp s pokazeným Pionierom v totálnej pustine, Kayachstan, Rudolf Tisovský.JPG Západ slnka na mori.jpg účastníci cestnej premávky-Gruzínsko.jpg Zničený Pionier tesne pred Aktobe.jpg
Autorka: Eva Vasilová; Foto: Rudolf Tisovský

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame