Čína – zvyky a rituály počas Čínskeho nového roka

Čína – zvyky a rituály počas Čínskeho nového roka

Zatiaľ, čo my máme za sebou už 25 dní nového roka, v Číne sa ich tradičný nový rok podľa lunárneho kalendára práve začína. Hoci tohtoročné oslavy sú poznačené rôznymi obmedzeniami pre koronavirus, ich atmosféra má svoje špecifiká.  Veľmi dobre ich  pozná sinológ Pavel Dvořák, ktorý vyše 10 rokov žije v Šanghaji. Ako povedal Eve Vasilovej, Číňania majú minimálne týždeň voľna a tak týmto sviatkom predchádza doslova veľké sťahovanie, počas ktorého sa zvyčajne presúva vyše 400 miliónov ľudí: 

Čína – zvyky a rituály počas Čínskeho nového roka 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

O zvykoch a rituáloch počas Čínskeho nového roka nám dnes rozpráva sinológ Pavel Dvořák. Po prvý krát prišiel do Číny ako študent a v roku 2013 sa tam vrátil ako turistický sprievodca a tlmočník a keďže tam našiel aj lásku svojho života, tak vie ako tieto dni oslavujú v bežných domácnostiach. Čo všetko nesmie chýbať na sviatočnom stole na prelome rokov porozprával Eve Vasilovej.

Čína – zvyky a rituály počas Čínskeho nového roka 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Podľa čínskeho lunárneho kalendára sa práve dnes začal nový rok. Má byť v znamení kovovej krysy a mal by priať najmä kariérnemu rastu a financiám. Čo všetko počas týchto dní robia a nerobia Číňania, nám dnes rozpráva sinológ Pavel Dvořák, ktorý v tejto krajine žije. Ako povedal Eve Vasilovej, keď človek nepozná tamojšie zvyky, môže sa dostať do chúlostivej situácie:

Čína – zvyky a rituály počas Čínskeho nového roka 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Eva Vasilová; Foto: Pavel Dvořák

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame