Severná Kórea – zážitky z osláv 70.výročia vzniku krajiny

Severná Kórea – zážitky z osláv 70.výročia vzniku krajiny

Severná Kórea - socialistická krajina, takmer hermeticky uzavretá pred zvyškom sveta. Turisti sa tam dostanú len cez cestovnú agentúru a vždy sú pod dohľadom tamojších sprievodcov. Zažil to aj Martin Dubeň pred dvoma rokmi a ako povedal Eve Vasilovej, pred vstupom do krajiny dostali školenie, čo všetko sa v Severnej Kórei nesmie:

Severná Kórea – zážitky z osláv 70.výročia vzniku krajiny 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Má rozlohu vyše 120 tisíc kilometrov štvorcových a podľa odhadov tam žije okolo 25 miliónov obyvateľov. Severná Kórea - to je krajina, o ktorej nám dnes rozpráva Martin Dubeň. Keďže turisti sa tam nemôžu pohybovať voľne, uvidia len miesta, kam ich zavedú oficiálni sprievodcovia. Jedno z nich bolo napríklad sídlisko postavené pre učiteľov a vedcov. Viac aj o ňom povedal Eve Vasilovej:

Severná Kórea – zážitky z osláv 70.výročia vzniku krajiny 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Severokórejská ľudovodemokratická republika, krajina na severe Kórejského ostrova, ktorá vznikla 1. septembra 1948. Na jej čele sa striedajú muži výlučne z jednej rodiny - Kim Il  song, Kim Čong Il a v súčasnosti Kim Čong un, hoci práve v súčasnosti sa špekuluje, čo je s týmto aktuálnym vodcom, keďže sa už dlhší čas neukázal na verejnosti. Inak to bolo počas osláv 70. výročia vzniku krajiny, ktoré tam zažil ako turista aj Martin Dubeň. Na vlastné oči videl napríklad slávnostnú vojenskú prehliadku. Aj o nej porozprával Eve Vasilovej:

Severná Kórea – zážitky z osláv 70.výročia vzniku krajiny 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Aj takéto zážitky si zo Severnej Kórei priniesol Martin Dubeň. 

Galéria

Cintorin Korejskej vojny 2.jpg Cintorin Korejskej vojny.jpg Americka spionazna lod zakotvena v muzeu vojny v Pyongyangu.jpg Demilitarizovana zona - hranica.jpg Hotel (vsimnite si ventilator, ktory chladi Kima).jpg Demilitarizovana zona - hranica 2.jpg Hudobna skola.jpg Kim Il-Sung & Kim Jong-Il (po stranach su strazci).jpg Monument Severokorejskej komunistickej strany v Pyongyangu.jpg Monument spajania sa Severnej a Juznej Korei.jpg Muzeum vojny v Pyongyangu.jpg Muzeum vojny v Pyongyanngu 2.jpg Pyongyang 2.jpg Pyongyang ucitelska stvrt.jpg Pyongyang.jpg Severokorejska pohostinnost.jpg Severokorejska propaganda v Pyongyangu.jpg Tovaren na mineralku.jpg Vojenska prehliadka a turisti.jpg Zastavka metra v Pyongyangu.jpg
Autorka: Eva Vasilová; Ilustr. foto: Martin Dubeň

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame