Tadžikistan – stopom po známej Pamír Highway

Tadžikistan – stopom po známej Pamír Highway

Najčastejšie nám o svojich zážitkoch zo sveta rozprávajú ľudia, ktorí cestujú na vlastnú päsť a medzi nich patrí aj Michal Tlelka. Takto navštívil už asi 50 krajín sveta a tento rok v júli sa aj s kamarátom vybral do Uzbekistanu a najmä Tadžikistanu. Prileteli do uzbeckého Samarkandu a ako povedal Eve Vasilovej, hneď tam sa presvedčili o pohostinnosti tamojších ľudí:

Tadžikistan 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Meria 1252 kilometrov a vedie cez pohorie Pamír z Kirgizska, cez Tadžikistan, Uzbekistan až do Afganistanu. Povestná Pamír Highway (hajvej) z 30tych rokov minulého storočia je lákadlom pre mnohých cestovateľov a vybral sa tam aj Michal Tlelka, počas svojho putovania po Tadžikistane. Aj s kamarátom si však zvolili trochu dobrodružný spôsob prepravy – stopovanie – čo je často záruka rôznych dobrodružných zážitkov. Aj o tom porozprával Eve Vasilovej:

Tadžikistan 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

O svojich zážitkoch z Tadžikistanu nám dnes rozpráva Michal Tlelka. Vybral sa aj k jazeru Karakul, ktoré patrí medzi najvyššie položené vodné plochy na svete. Nachádza sa v pohorí Pamír  v nadmorskej výške  3 900 metrov nad morom,  má plochu 380 kilometrov štvorcových a odhaduje sa, že vzniklo pred 5timi miliónmi rokov. Aj preto je súčasťou Svetového dedičstva UNESCO. Viac o ňom náš cestovateľ povedal Eve Vasilovej.

Tadzikistan 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Eva Vasilová; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame