Peter Jašek

Peter Jašek

V rámci kresťansko-intelektuálneho festivalu Bratislavské Hanusove dni navštívil naše hlavné mesto český kresťanský aktivista Peter Jašek. Tento vzácny človek, ktorý sa angažuje v organizácií na podporu prenasledovaných kresťanov vo svete – Hlasy mučeníkov, sa stal sám obeťou prenasledovania. V Sudáne ho uväznili, obvinili zo špionáže a hrozil mu trest smrti. Nakoniec ho odsúdili na dvadsať rokov. V sudánskom väzení  strávil takmer pätnásť mesiacov. Zažil mučenie, týranie a ponižovanie. Na jeho podporu sa vyzbieralo v Čechách a hlavne na Slovensku vyše štyristotisíc podpisov. Vďaka úsiliu diplomacie i občianskych aktivistov je Peter Jašek na slobode, doma v Českej republike. A práve tento človek bude hosťom Štefana Chrappu v dnešnom dobrom ráne. Ako prvé nás zaujímalo, čo pre neho znamená pojem Sudán. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes ráno sa Štefan Chrappa rozpráva s kresťanským aktivistom z organizácie Hlasy mučeníkov, Petrom Jašekom, ktorému hrozil trest smrti v Sudáne. Zaujímalo nás, ako znel rozsudok.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vďaka veľkému úsiliu českej diplomacie i slovenských a českých mimovládnych organizácii sa ho podarilo zachrániť jednak pred trestom smrti a nakoniec aj pred odpykaním si dvadsaťročného trestu za vymyslené obvinenie zo špionáže.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zaujímalo nás, či je možný dialóg s radikálnym islamom.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes ráno bol hosťom Štefana Chrappu kresťanský aktivista z organizácie Hlasy mučeníku Petr Jašek, ktorého takmer odsúdili na trest smrti v Sudáne. Dokázal náš hosť vidieť svoje väznenie aj vo svetle biblických postáv?

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: Štefan Chrappa; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame