Osudy Jozefa Glembu

Osudy Jozefa Glembu

Povstalec z nacistického lágra.

Za svoju činnosť v povstaní má doma množstvo ocenení a medailí.

Ktoré si vážite najviac? Pýtame sa ho a on sa na malú chvíľku zamyslí. Spomedzi všetkých tých spomienok na dávne časy vyberie malý železný štítok. Už čiastočne zošúchaný a keď ho drží v dlani, s úctou prechádza po symboloch na ňom. Svedectvo o tom, čo aa stalo. Aj o tom, že nakoniec zvíťazil život.

Dodnes si ešte tie čísla pamätá. 186 906. Spomienka na Stalag. A štítok, ktorý tu dostal. Odvtedy sa stal iba číslom.

Jozef Glemba patril k približne 20 tisicom účastníkov Slovenského národného povstania, ktorí skončili po jeho potlačení v nacistických koncentračných a zajateckých táboroch. A je jedným z tých šťastlivcov ktorí sa odtiaľ vrátili aj domov.

História stará 73 rokov je preňho však stále živá. A pri našom nahrávaní niekoľkokrát zastavujeme, lebo pri spomienkach, o ktorých doteraz nehovoril, plače.

Aj dnes vidí pred sebou nacistických trýzniteľov, ktorí ubili či zastrelili mnohých spoluväzňov len z pasie a cíti údery, ktorými ich tam častovali po ťažkej práci.

Napriek tomu hovorí, že mali vtedy trošku šťastia. Mnohých iných partizánov a povstalcov Nemci do zajatia nebrali. Dnes ležia v 211 masových hroboch po celom území Slovenska.

Išiel by dnes do povstania znova, keby vedel, čo ho čaká? Pýtame sa starkého na jeho rodnom Liptove a on hovorí, že by konal rovnako. Aj napriek tomu, že keď aa Jozef, ktorý bol polosirotou vrátil do rodnej Liptovskej Lúžnej, už nič nebolo ako predtým.

Dnes ukazuje v dlani malý pliešok a hovorí, že vlastne zvíťazil. "Vtedy ma držala vôľa žiť. Že raz bude lepšie. A budem mať svoju vlastnú rodinu. A vidíte, už mám aj pravnuka. A stále som tu," hovorí.

Jeden z posledných účastníkov povstania, väzeň nacistických lágrov, Jozef Glemba práve dnes oslavuje 97 rokov.

Osudy Jozefa Glembu Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka a foto: Soňa Gyarfášová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame