Spomienkové Osudy Michala Šusteka

Spomienkové Osudy Michala Šusteka

Predstavte si, že máte sedemnásť, život pred sebou, kopec plánov a hlavu tak trochu v oblakoch. Prežívate totiž svoju prvú lásku. Nie každý sa teší ale z vášho šťastia - a nájde sa človek, ktorý jednoducho žiarli a nespravodlivo Vás udá. Vymyslí si úplne absurdné obvinenia. Pousmiali by ste sa nad tým? Nie, ak by sa to stalo v ťažkých päťdesiatych rokoch.

Mladého talentovaného študenta a divadelníka Michala Šusteka udal Štátnej bezpečnosti jeho neúspešný sok v láske. Nasledovali tie najťažšie výsluchy tých časov, keď ho vyšetrovatelia tĺkli, týrali, hasili na ňom žeravé cigarety a nútili ho k priznaniu.Toto nespravodlivé obvinenie nakoniec navždy zmenilo jeho sny aj celý život. Ako sa s tým dokázal vyrovnať, ako to prijať a ako žil ďalej?

Politického väzňa, pána Michala Šusteka, ktorý bol po nežnej revolúcii jednou z duší Konfederácie politických väzňov, si pripomenieme aj v našich najbližších Osudoch v nedeľu 23.februára o 10.05. Hrdina našich Osudov zomrel 13.februára vo veku 83 rokov, no zostalo tu jeho svedectvo, ktoré sme zaznamenali v roku 2017. Hoci spomienky to boli preňho aj po rokoch stále boľavé,bol presvedčený, že o týchto veciach musí hovoriť.

Tu aj čosi viac o jeho príbehu:

Michal Šustek bol jedným z najlepších krížovkárov na Slovensku a svojej vášni sa venoval bez prestávky už dlhé desaťročia. Počty krížoviek, ktoré zostavil sa počítajú za ten čas doslova na tisíce.

"Je to už 65 rokov. A prvé krížovky som začal zostavovať už ako študent, boli to vtedy 50. roky," spomínal s nostalgiou. Oveľa ťažšie spomínal na to, čo sa v ťažkom období budovania komunistického režimu dialo potom.

Keď prišiel Víťazný február, iba málo si všímal politické zmeny. Najviac, keď z Hronského Beňadika, kde vtedy žili, milicionári so samopalmi odvliekli saleziánov, ktorí sa venovali mládeži a rozvíjali tu kultúru, umenie, divadlo a viedli futbalový klub, v ktorom kedysi hrával.

On v čase, keď nastúpila komunistická moc v Československu, stretol svoju prvú lásku. Hanka žila na Morave, kam Michal chodieval za rodinou a zaľúbil sa do nej na prvý pohľad, keď ju videl korčuľovať sa na brehu jazera.

Hoci ich sympatie s mladou Hankou boli obojstranné, všetko dopadlo celkom inak. Michala, ktorý za Hankou chodieval do Lednice v každej voľnej chvíli, udal svojmu otcovi, funkcionárovi komunistickej strany, jeho neúspešný sok v láske, ktorý ho chcel takto odstrániť z cesty.

Vymyslel si, že chce zabiť okresného predsedu komunistickej strany v Horskom Beňadiku a ujsť za hranice. Michala zatkla bezpečnosť na polceste na stretnutí s Hankou, v parku. Mali sa stretnúť pri jazere, kde sa po prvýkrát spoznali a on veľakrát uvažoval, či Hanka vie, čo sa s ním stalo.

Mladého udavača za jeho čin odmenili a mladý študent, 17-ročný študent Michal si vtedy pri vynucovaní výpovede prežil tie najťažšie výsluchy 50. rokov. To, ako mu páli cigaretu na nohe a lámali prsty na rukách. Až na vyšetrovačkách sa dozvedel, z čoho ho vlastne vinia.

Skončil sa aj ich príbeh lásky s Hankou, po prepustení bol v Lednici persona non grata. A až po rokoch si začali písať pohľadnice.

Po rokoch hovoril, že pri tom, čo prežil, sa stal silnejším, no siahol až na úplné dno svojich síl.

Spomienkové Osudy Michala Šusteka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


 

Autorka: Soňa Gyarfášová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame