Osudy Levka Dohoviča – pri ocenení Cenou pamäti národa

Osudy Levka Dohoviča – pri ocenení Cenou pamäti národa

Slávny dirigent sa stal nedávno laureátom československej Ceny pamäti národa, na jeseň oslávil 85 rokov a tento rok si pripomínal aj okrúhlych 65 rokov od svojho prvého koncertu - slávny dirigent ho odohral v roku 1955 ako väzeň stalinských gulagov.

My sa teda najbližšiu nedeľu opäť vrátime k jeho príbehu.

Vynikajúci dirigent ukrajinského pôvodu pôsobil v Ukrajinskom národnom zbore v Prahe, v Podduklianskom zbore či Ukrajinskom národnom zbore Karpaty.

Svoj prvý koncert však Levko Dohovič odohral ako dirigent už pred 65 rokmi - v marci 1955 - ako väzeň stalinských gulagov.

Práve tu totiž vtedy stretol tých najlepších učiteľov.

„Základ hudby mi dal ešte v Molotovsku sólista Ľvovskej opery Stepan Čorneňkyj, ktorý v medzivojnovom období pôsobil aj v slávnej La Scale. Bol taký spevácky zbor vo Ľvove, zbor Kotka, slávny mužský zbor a normálne ich zobrali do Moskvy. A ten dirigent Kotka zobral Stepana Čorneňkyja ako sólistu, že im pomôže. Predstavte si, po druhom koncerte v Moskve celý zbor uväznili - aj s dirigentom. To bolo v 40. roku a ja som sa s ním stretol v roku 1953," spomína sám Levko Dohovič.

Jeho druhým učiteľom bol hlavný dirigent Operného orchestra v Odesse Leonid Iščenko, ktorého komunisti zavreli na dvadsaťpäť rokov.

Známy dirigent Levko Dohovič sa dostal do gulagov ešte ako mladistvý politický väzeň - za letáky s nápismi smrť komunizmu. A jeho otca, gréckokatolíckeho kňaza, ktorý ušiel pred sovietskou NKVD do Československa, tam zavreli do Ilavy.

Práve hudba bola v ťažkých podmienkach trestaneckého tábora gulag, kde bolo každý deň prítomné zomieranie, pre nich tým, čo im dávalo silu. Bolo to niečo iné a sviatočné.

O svojom životnom príbehu napísal Levko Dohovič po rokoch aj knihu Kronika politického väzňa číslo 2A424.

Osudy Levka Dohoviča Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Levko Dohovič.jpg

Autorka a foto: Soňa Gyarfášová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame