Prales v Lúčanskej Malej Fatre

Prales v Lúčanskej Malej Fatre

Badínsky, Dobročský či prales Stužica sú v odbornej aj laickej verejnosti notoricky známe. Ale poznáte aj ďalšie slovenské pralesy? My sme sa po jednom poprechádzali, je síce menej známy, no rozlohou patrí k najväčším. Nájdete ho za obcou Turie, v Turskej doline. Na jej začiatku nájdete závoru, potom pokračuje asfaltová cesta, po približnej piatich kilometroch na vás čaká ďalšia závora, odbočíte doľava a tam sa začína prales Skalnatá, ktorý je najzachovalejším lesom v Lúčanskej Malej Fatre. Ladislava Eliaša tam zobral ekológ Martin Mikoláš z občianskeho združenia Prales.

Prales v Lúčanskej Malej Fatre - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Slovensko patrí k málu európskych krajín, v ktorých sa ešte stále zachovali časti lesov, ktoré boli počas histórie uchránené pred hospodárskymi a inými negatívnymi vplyvmi človeka a môžeme ich označiť slovom prales. Prales Skalnatá nájdete v Turskej doline, v nadmorskej výške približne 720 až 1 093 m. V pralese s výmerou takmer 41 hektárov dominuje buk, vyššie zastúpenie tu má smrek vrátane brestu horského a javora horského. Nájdete tu jedle s priemerom kmeňa nad 1 m. Južný okraj pralesa susedí so spevnenou lesnou cestou, v hornej časti lokality prechádza neznačený chodník. Turská dolina je vzácnou lokalitou európskeho významu. Dôvod Ladislavovi Eliašovi vysvetlil ekológ Martin Mikoláš z občianskeho združenia Prales.

Prales v Lúčanskej Malej Fatre - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na stránkach občianskeho združenia Prales si môžete pozrieť všetky identifikované lokality pralesov a pralesových zvyškov vrátane mapiek.

Fotky:

01. Pred druhou závorou, na začiatku Pralesa

02. - 19. Prales Skalnatá

20. Začiatok Turskej doliny

Galéria

02.jpg 03.jpg 04.jpg 05.jpg 06.jpg 07.jpg 08.jpg 09.jpg 10.jpg 11.jpg 112.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg 01.jpg
Autor: Ladislav Eliaš Foto: Ladislav Eliaš

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame