Nad Jaloveckou dolinou v Západných Tatrách

Nad Jaloveckou dolinou v Západných Tatrách

Západné Tatry sú pre turistov veľkým magnetom: asi najlepšie poznáme hrebeň, kde si užijeme aj adrenalín. Na druhej strane nie veľmi náročná je prechádzka hore Žiarskou dolinou; pekný je aj výstup na Baranec alebo prechod hrebeňom Otrhancov. Dnes vás však zoberiem na západný okraj Západných Tatier. Vybrali sme sa tam so strážcom prírody Tatranského národného parku Milanom Ballom. Po lesnej ceste sme sa dostali vysoko nad obec Bobrovec  do nadmorskej výšky takmer 1400 metrov: 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Každý turista vie, aké užitočné sú znalosti o horských chatách. Keď nás na hrebeni zastihne súmrak alebo nečas, je dobré vedieť o najbližšej útulni, prístrešku alebo chate. Ak by vás zlé počasie či tma prekvapili na Sivom vrchu v Západných Tatrách, mohli by ste sa skryť v chate pod Náružím (i keď tá trasa trvá dosť dlho, asi 1,5 hod.). Ale pozor, chata nie je otvorená stále. V akej nadmorskej výške sa nachádza?

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na tabuľke je zaznamenaný aj presný čas rekordu: 22 minút, 35 sekúnd. Ak by ste ho chceli prekonať, nech sa páči, vyskúšajte... Beh do vrchu na chatu pod Náružím bude zase v novembri; dovtedy máte čas na tréning. Zdola sa na chatu dostanete z liptovskej strany od Bobrovca, respektíve Jalovca, z lokality Bobrovecká Vápenica po modrej značke.

Texty k foto (autorka: Sylvia Hoffmannová):

Snímka 1-2 – Kvetena cestou do lokality Červenec nad Jaloveckou dolinou: soldanelka a prvosienka.

Snímka 3 – Hranice Národnej prírodnej rezervácie Mních.

Snímka 4 – Pohľad na Babky, kopec v bočnom hrebeni Západných Tatier s pekným výhľadom.

Snímka 5 – Pohľad do záveru Jaloveckej doliny. Dolina sa na rázcestí pod Lyscom delí. Zárezom doľava pokračuje ako Bobrovecká dolina. Doprava vedie dolina Parichvost, z ktorej ešte vedie doprava Hlboká dolina.

Snímka 6 – S Milanom Ballom cestou na Červenec, v pozadí Liptovská kotlina a Nízke Tatry.

Snímka 7 – Chata pod Náružím s chatárom Ivanom Ogárym.

Galéria

Snímka 1.jpg Snímka 2.jpg Snímka 3.jpg Snímka 4.jpg Snímka 5.jpg Snímka 6.jpg Snímka 7.jpg
Autorka a foto: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame