Banícka minulosť Kriváňa

Banícka minulosť Kriváňa

Už dva týždne chodíme po Vysokých a Západných Tatrách po všetkých turistických chodníkoch, keďže zimná uzávera je za nami. A tak sa môžeme vybrať napríklad na náš národný vrch, povesťami opradený a štúrovcami  velebený Kriváň. Avšak tentoraz nám nepôjde o to, aby sme sa dostali až na jeho krivú špičku; budeme si totiž všímať  stopy, ktoré tam zanechali baníci. V našej skupinke je aj strážca prírody Správy Tatranského národného parku Mikuláš Tajboš: 

Banícka minulosť Kriváňa - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je veľa povestí o tom, prečo je Kriváň krivý. Asi najznámejšia hovorí, že za to môže anjel. Prelietal nad Tatrami a očarený ich krásou nechtiac zavadil krídlom o jeden z končiarov. Naklonil jeho vrchol -  a Kriváň bol hotový.  Po anjelovi prišli pastieri, neskôr bádatelia, lovci kamzíkov a potom turisti. 

Ale kedysi bol Kriváň aj rušným pracoviskom, keďže tam baníci kopali do hory: 300 rokov v nej hľadali zlato, antimón a cín. Po ich stopách sme sa vybrali so skupinkou, v ktorej bol aj strážca prírody Správy Tatranského národného parku Mikuláš Tajboš. Ako sme sa od Jamského plesa po turistickej značke blížili do Krivánskeho žľabu,  Miki ma upozornil na neveľkú terasu tesne pod chodníkom. Pre turistu je to len malá rovná plocha, zahádzaná skalami, zarastená machmi, lišajníkmi a trávou. Kedysi tam stálo dielo ľudských rúk.

Banícka minulosť Kriváňa - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Galéria

Snímka 1.JPG Snímka 3.JPG Snímka 2.JPG Snímka 4.JPG Snímka 5.JPG Snímka 6.JPG Snímka 9.JPG Snímka 8.JPG Snímka 7.JPG Snímka 10.JPG Snímka 11.JPG Snímka 12.JPG Snímka 13.JPG Snímka 15.JPG Snímka 14.JPG
Autorka a foto: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame