Partizánsky bunker nad Malinovou

Partizánsky bunker nad Malinovou

V stredu 29.8. sme si pripomenuli výročie vypuknutia Slovenského národného povstania. Práve s povstaním súvisí nasledujúca prechádzka. Ak sa vyberiete do kopcov Strážovských vrchov nad obcou Malinová na hornej Nitre, môžete natrafiť na bunker aj na informačný panel. Nás tam zavedú predseda ZO SZPB v Malinovej Peter Benko a domáci turista Ladislav Richter. Kadiaľ ísť, ak by ste chceli ísť po našich stopách: 

Partizánsky bunker nad Malinovou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

To je krvavá história. Ale nesmierne dôležitá, jeden z najsvetlejších okamihov našich dejín.

A ešte jedna vysvetlivka: v reportáži zaznel názov obce Cach, to je dnešná Malinová. Cachom nazvali dedinu pôvodní obyvatelia; Cach totiž založili karpatskí Nemci, ktorí prišli na hornú Nitru dolovať zlato.

Texty k foto (Autorka: Sylvia Hoffmannová)

Snímka 1 – Výhľad z lesnej cesty (Z Vysokého) na Pravniansku dolinu. Práve na tomto mieste odbočuje z cesty chodník k bunkru.

Snímka 2 – Odbočku k bunkru označuje šípka.

Snímka 3 – Najprv pár schodíkov a potom už len cca 100 metrov a ste pri bunkri.

Snímka 4 – Pri bunkri sme boli s predsedom ZO SZPB v Malinovej Petrom Benkom (celkom vľavo), starostkou Malinovej Máriou Luprichovou a domácim turistom Ladislavom Richterom.

Snímka 5 – Zrekonštruovaný partizánsky bunker nad Malinovou.

Snímka 6 – Vedľa bunkra je priestor na posedenie a oddych. Bunker je prekrytý maskovacou sieťou, takže  za chrbtom Ladislava Richtera zaniká.

Galéria

Snimka 1.jpg Snimka 2.jpg Snimka 3.jpg Snimka 4.jpg Snimka 5.jpg Snimka 6.jpg
Autorka a foto: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame