Rádiovíkend 23. 3. 2019 - pozvánky

Rádiovíkend 23. 3. 2019 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody. Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.         

23.3.2019
Máme za sebou jarný slnovrat a pred sebou Keltský telegraf. Takto nadšenci už niekoľko rokov vítajú jar – že zapália vatry na kopcoch aj inde. Svetlom ohňa sa kedysi Kelti dorozumievali na veľké vzdialenosti.  Pri vatre môžete byť napríklad v obci Hiadeľ na futbalovom štadióne. Ohne Keltského telegrafu v sobotu 23.3. večer zažiaria aj v okolí Púchova: vatru chystajú na Púchovskej skale a tiež pri Rašove a Beluši.

V Ružomberku sa v sobotu 23.3. uskutočnia preteky na lezeckej stene – Ulenfeldov pohár 2019. Ide o 7. ročník tradičnej oblastnej súťaže v lezení, ktorý tento rok prvýkrát  zaradili aj medzi oficiálne preteky Slovenského pohára. Súťažiť sa bude v telocvični  Združenej strednej školy  v Ružomberku. Kategória do 14 rokov sa začne o 9,00 hod., nad 14 rokov o 14,00 hod. Registrovať sa možno pol hodiny pred štartom.

V Dome Matice slovenskej v Žiline pripravili na sobotu 30.3. turistickú burzu. Môžete tam predať, kúpiť, vymeniť či darovať všetko, čo súvisí s turistikou  a športmi, spojenými  s prírodou. Burza potrvá od 10,00 do 15,30 hod.

24.3.2019
Turisti zo Strážskeho prejdú v nedeľu 24.3. prvé kilometre  z tradičnej stovky jarných kilometrov. Na začiatok to nebude veľa, pretože na hrad Brekov nie je ďaleko – po žltej značke z Brekova len 15 minút. Od hradu je pekný výhľad a môžete sa zapojiť aj do súťaží pre veľkých a malých. Stretnutie na hrade Brekov je o 10,00 hod.

30.3.2019
V Malom Krtíši si môžete v sobotu 30.3. zabehať alebo sa prejsť s paličkami. Na behu v reáli priemyselného parku majú totiž bežecké kategórie a tiež nordic walking. Bežci si môžu vybrať 13-kilometrovú trať alebo len  niečo nad 3 kilometre, chodci s paličkami prejdú necelých 7 kilometrov. Prihlásiť sa môžete aj rovno na mieste, štart je o 11,00 hod.

Turisti zo Šurian sa v sobotu 30.3. chystajú do okolia Novej Bane. Vyjdú na rozhľadňu na vrchu Háj, na Havraniu skalu i na Červenú skalu. Ak bývate v Šuranoch a okolí, môžete sa pridať – ich autobus odchádza zo stanice ráno o 7,00 hod.

VVV – alebo Veľký Vlakový Výlet: To môže byť váš program v sobotu 30.3. Z Košíc sa totiž historickým vlakom preveziete do Levoče. Vlak pôjde po trati, kadiaľ už osobné vlaky nepremávajú. V Levoči vás čaká Bazilika sv. Jakuba, historická radnica, evanjelický kostol, Slovenská knižnica pre nevidiacich a Múzeum Majstra Pavla z Levoče. Veľký Vlakový Výlet sa začína na železničnej stanici v Košiciach o 7,50 hod. (vtedy vlak odchádza).

V obci Senné v Michalovskom okrese plánujú na sobotu 30.3. tradičné „Vítanie žeriavov“. V skutočnosti tam už asi veľa žeriavov nebude, ale s ornitológmi môžete pozorovať iné vodné vtáky. Čakajú vás aj sprievodné aktivity, len treba prísť v sobotu medzi 14,00 a západom slnka (cca 18,00 hod.) do areálu kaštieľa v Sennom.

V okolí Brezovej pod Bradlom nájdete viacero kopcov s výškou nad 500 metrov. Domáci turisti ich spojili do trasy s názvom „Brezovské 500-vky“. Pripravili túru na najvyšší vrch Myjavskej pahorkatiny Bradlo, ďalej cez vrch Hrombaba a na najvyšší vrch Brezovských Karpát Klenová. Odtiaľ trasa povedia naspäť do Brezovej pod Bradlom. Na „Brezovské 500-ky“ si zoberte aj niečo na opekanie, organizátori sľubujú zastávku pri ohníku. Odchod je v sobotu 30.3. o 8,00 hod. z námestia v Brezovej pod Bradlom.

Jar ťahá von aj turistov vo Vyhniach: v sobotu 30.3. si naplánovali Jarné prebudenie. Teda 10-kilometrovú prechádzku cez Skalku, Banský chodník, Jeleniu skalu, Končiar a Hajskú skalu. Malebné prostredie Štiavnických vrchoch môžete spoznávať s nimi, ak prídete o 7,45 hod. vo Vyhniach k lietadlu.

Autorka: Sylvia Hoffmannová; Ilustr. foto: Ľuboš Houška

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame