Kopec nad Priechodom

Kopec nad Priechodom

Keď v Priechode pod Starohorskými vrchmi poviete, že idete na Kopec, každý vie, kde smerujete. Lebo hoci kopcov je dookola viac, Kopec s veľkým „K“ je len jeden. Práve  tam nás zavedú nadšenec regionálnej histórie Jozef Stankoviansky a domáca turistka Mária Homolová. Nečaká nás celodenná túra, len krátka prechádzka. Do kopca a tiež do histórie. No hoci nejde o nič náročné, stúpanie je slušné – aj keď Jožko nás upokojuje: 

Kopec nad Priechodom I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ešteže to v Priechode skloňujú takto: „Idem do Prdla.“ Lebo ináč by sa možno z tej lokality stala poriadna turistická rarita: veď ísť, s odpustením „do prdele“, to sa nedá hocikde. Keď sme so znalcom regionálnej histórie z obce Priechod Jozefom Stankovianskym kráčali na Kopec nad obcou, už od začiatku sľuboval, že o 10 minút sme tam. Počúvali sme to asi pol hodinu – aj dlhšie. Ale to aj preto, že sme sa zastavovali. Jednak pri zvyškoch kamenných múrov, ktoré majú podľa Jožka dávnu históriu a jednak pre výhľady. No ako sme nakoniec skonštatovali s Máriou Homolovou, nebolo to také krásne, lebo od rána pribudlo mrakov. 

Kopec nad Priechodom II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Texty k snímkam (Autorka: Sylvia Hoffmannová):
Snímka 1 – Pohľad počas výstupu na Kopec, v pozadí hrebeň Kremnických vrchov.

Snímka 2 – Na snímke to vyzerá nevinne, ale v skutočnosti stúpame do kopca.

Snímka 3 – Pamätníček obeti, ktorá nešťastne spadla zo zrázu. Jozef Stankoviansky ukazuje náčrt archeologických nálezísk v okolí Priechoda, vľavo Mária Homolová.

Snímka 4-5 – Pri pozostatkoch starých stavieb pod vrcholom Kopca.


Galéria

Snímka 1.jpg Snímka 2.jpg Snímka 3.jpg Snímka 4.jpg Snímka 5.jpg
Autorka: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame