Hlinisko nad Hnilčíkom

Hlinisko nad Hnilčíkom

Tento čas nepraje prechádzkam a túram, najlepšie je sedieť doma. A len si písať nápady, kde sa vyberiete, keď zvládneme koronavírus. Keď už zase budeme môcť chodiť na výlety, pouvažujte nad Hnilčíkom na okraji Slovenského raja. V okolí nájdete napríklad kopec Hlinisko, ktorý je už súčasťou Hnileckých vrchov. Lokalitu nám predstavia domáci - manželia Janka a Štefan Poprockí - spolu s turistom a značkárom Ernestom Rusnákom z Levoče. Poďte teda cez éter s nami na východný okraj Slovenského raja do bývalej baníckej oblasti. Na Hlinisku však nájdeme aj skaly. Manželia Poprockí prišli s nápadom spraviť na jednom brale malú ferratu, ktorou sa dostaneme k dvom vyhliadkam.

Hlinisko nad Hnilčíkom 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Koronavírus zahnal turistov pod strechu. Ako náhradu naozajstnej túry vám v Rádiovíkende ponúkam aspoň virtuálnu prechádzku na kraji Slovenského raja v Hnileckých vrchoch, nad bývalou baníckou obcou Hnilčík. Od baníckej klopačky v obci sa dostanete pod kopec Hlinisko, kadiaľ vedie turistická značka. Výstup môžete začať krátkou ferratkou, ktorá sa končí na vyhliadke číslo dva. A potom sa dostanete k stĺpu s označením: kamenná osada skalná vyhliadka 950 m.n.m. To je vyhliadka číslo jeden (keďže ideme v protismere) a nájdete na nej aj panoramatickú fotografiu s popisom. Na trase nás sprevádza turista z Levoča Ernest Rusnák a manželia Janka a Štefan Poprockí z Hnilčíka:

Hlinisko nad Hnilčíkom 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na to všetko si však musíme počkať, až keď bude znovu čas na výlety. Zatiaľ je najlepšie zostať doma, dávať si pozor a robiť si plány nad mapami a turistickými sprievodcami.

Texty k foto (Autorka Sylvia Hoffmannová):

Snímka 1 - Pohľad na malú via ferratu pod kopcom Hlinisko: oceľové laná, rebrík, stúpačky.

Snímka 2 - Pohľad na posledný úsek ferraty zhora.

Snímka 3 - Pohľad z vyhliadky č. 2. Z Vysokých Tatier vidno len podhorie, zasnežené vrcholky zakrývajú mraky.

Snímka 4 - na vyhliadke č. 2: zľava Ernest Rusnák, Janka a Štefan Poprockí.

Snímka 5-6 - Na vyhliadke č. 1.

Snímka 7 - Na prechádzke sme ešte kráčali po snehu: ako sa patrí, vedľa bežkárskej stopy, nie po nej.

Snímka 8 - Banská klopačka v Hnilčíku slúži cestovnému ruchu.

Snímka 9 - Staré banícke bytovky, ktoré domáci oddávna volajú „bordele".

Snímka 10 - Domáci z Banskej klopačky potok vyzdobili.

 

Galéria

Snímka 1.jpg Snímka 3.jpg Snímka 2.jpg Snímka 4.jpg Snímka 5.jpg Snímka 6.jpg Snímka 7.jpg Snímka 8.jpg Snímka 9.jpg Snímka 10.jpg
Autorka: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame