V okolí Liptovských Sliačov

V okolí Liptovských Sliačov

Aj v týchto dňoch sa dá vyjsť do prírody; samozrejme, treba dodržiavať všetky opatrenia, aby sme koronavírusu nedali šancu. Ľudia z Liptovských Sliačov sa majú kde prechádzať, v okolí obce sú krásne miesta. Napríklad oddychová zóna pri prameňoch, ktorú vybudovali vlani. Hoci sme so starostom Milanom Fričom a jeho zástupcom Pavlom Bartíkom boli pri prameňoch skoro ráno, už sme tam stretli mladého muža s fľašami. Ako domáci dobre vedel, že sa nemusí báť zápachu, keďže minerálka obsahuje síru:

V okolí Liptovských Sliačov 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Liptovské Sliače sú známe folklórnymi tradíciami a dvoma pozoruhodnými kostolmi: Pôvodný kostol v Strednom Sliači sa ocitol aj na slovenskej tisíckorunáčke: Na bankovke bol obrázok fresky Madony z tohto kostola. A nový kostol, ktorý zvonka i zvnútra pripomína archu, je nielen miestom na rozjímanie, ale aj na obdivovanie moderného umenia. Zostaňme však v prírode: so starostom Milanom Fričom a jeho zástupcom Pavlom Bačíkom sme vyšli na travertínovú kopu nad prameňmi povyše obce. Pred nami bol asi 10 metrov hlboký travertínový kráter a dookola kopčeky a skaly. Akurátne prírodné ihrisko pre deti.

V okolí Liptovských Sliačov 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Liptovských Sliačoch organizujú aj preteky na bicykloch Sliačanský pedál, vlani na 4. ročníku súťažilo viac ako 100 malých i veľkých pretekárov. Tohto roku však preteky nebudú. A nebude ani tradičný folklórny festival Liptovské Dni matky; za všetko môže koronavírus a nutné šetrenie. Hoci za normálnych okolností sa cez sezónu v Liptovských Sliačoch každý víkend niečo deje, toto leto bude tichšie. Ale, ako sa hovorí, dobrému čas neujde.


Texty k snímkam (Autorka: Sylvia Hoffmannová):

Snímka 1 - Pramene nad Liptovskými Sliačmi.

Snímka 2 - V oddychovej zóne pri prameňoch je aj informačná tabuľa. A tento chodník vás navedie na trasu do susednej Partizánskej Ľupče.

Snímka 3 - Pohľad do travertínového krátera nad prameňmi.

Snímka 4 - Pohľad od travertínového krátera: vpravo dole oddychová zóna pri prameňoch. Na menšín kráter uprostred a jazierko vľavo sa treba pozrieť lepšie...

Snímka 5 - Menší kráter na travertínovej kope nad prameňmi.

Snímka 6 - Travertínové jazierko.

Snímka 7 - Krížová cesta nad Liptovskými Sliačmi je z prírodných materiálov: drevené kríže a pôvodný kameň ako podklad.

Snímka 8 - Pohľad z krížovej cesty na Liptovské Sliače, vzadu dymia komíny ružomberskej celulózky. Vpravo so špičkou v oblakoch Choč.

Snímka 9 - Starosta Liptovských Sliačov Milan Frič drží repliky meča a diadému, ktoré sa našli nad obcou.


Galéria

Snímka 1.jpg Snímka 2.jpg Snímka 3.jpg Snímka 4.jpg Snímka 5.jpg Snímka 6.jpg Snímka 7.jpg Snímka 8.jpg Snímka 9.jpg
Autorka: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame