Novinky pre turistov na Čiernom Váhu

Novinky pre turistov na Čiernom Váhu

Čierny Váh poznáme ako riečku, ktorá spolu s Bielym Váhom pri Kráľovej Lehote vytvára našu najdlhšiu rieku. Čierny Váh pramení pod Kráľovou hoľou a kým sa stretne s Bielym, preteká aj osadou, ktorej dal meno. Stará lesnícka osada žije aj dnes, hoci tam nechodí autobus, nenájdete tam obchod, ani bufet. Zato však krásnu prírodu, nenarušenú komerciou (ak nerátam autá s drevom). Pre cyklistov je Čierny Váh dobrým cieľom alebo dobrou zastávkou, keďže cyklotrasy vedú ďalej. Zastaviť sa možno napríklad pri studničke hneď vedľa cesty. Spodok má murovaný, vrch tvorí drevený domček a voda tečie z kohútika. Zašli sme k nej s lesníkom štátnych lesov Michalom Ondrejkovom, ktorý je zároveň členom občianskeho združenia Čierny Váh.

Novinky pre turistov na Čiernom Váhu Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Klobúk dole pred nadšencami (škoda, že musia takto upratovať po nespratníkoch). Na Čiernom Váhu nájdete aj ďalšie zaujímavosti: je tam niekoľko Významných lesníckych miest, teda informačných tabúľ: o histórii osady, o starom lesníckom cintoríne, o pamätnom stĺpe, ktorý pripomína poľovačku palatína Jozefa. V bývalej stanici Čiernovažskej lesnej železnice je malé múzeum o tejto technickej zaujímavosti.


Texty k foto (autorka: Sylvia Hoffmannová):

Snímka 1 - Studnička Ipoltica.

Snímka 2 - Vedľa studničky Ipoltica je stolík s lavičkami a vedľa na starej budove nájdete výzvu, ako sa v prírode správať v časoch pandémia koronavírusu spolu s výzvou na zbieranie odpadu a prázdnymi vrecami.

Snímka 3 - Nadšenci a lesníci postavili stojisko pre podkúvanie koní.

Snímka 4 - Bývalá stanička Čiernovažskej lesnej železnice na Čiernom Váhu slúži teraz ako malé múzeum. Kľúč od neho nájdete v pracovnom čase na Lesnej správe Lesov SR, jej budova je oproti múzeu.

Snímka 5 - Na Čiernom Váhu sa dozviete viac o odpade. Za riečkou Ipoltica (vzápätí sa vlieva do Čierneho Váhu) je jeden z prístreškov pre turistov a cyklistov. Drevený kríž vzadu pripomína lesníkov, ktorí zahynuli pri práci. Nad ním kostolík, pri ktorom je starý lesnícky cintorín. Keď pôjdete po tejto asfaltovej ceste, čoskoro prídete k studničke Ipoltica.

Snímka 6 - Starý lesnícky cintorín so zvonicou, v popredí (v tieni) pamätník, ktorý pripomína poľovačku palatína Jozefa.

Snímka 7 - Z osady Čierny Váh sa na bicykli možno dostať do blízkych i vzdialených cieľov. Drevená šípka naspodku ukazuje smer k studničke Ipoltica.

Galéria

Snímka 1.jpg Snímka 2.jpg Snímka 3.jpg Snímka 4.jpg Snímka 5.jpg Snímka 6.jpg Snímka 7.jpg
Autorka článku: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame