Rádiovíkend 30.05. 2020 - pozvánky

Rádiovíkend 30.05. 2020 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody. Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.

30.5.2020

Od sobotného rána 30.5. až do polnoci sa môžete zapojiť do Salibského polmaratónu. Bežať možno hocikde, nielen v Horných Salibách v okrese Galanta (dokonca aj vo vnútri na bežeckom páse). Organizátori sa spoliehajú na vás, že naozaj odbehnete jednu z tratí: či celý polmaratón alebo 10 kilometrov alebo 3 kilometre; najkratšiu trasu možno prejsť aj chôdzou. Dôležité je registrovať sa (to sa dá ešte aj v nedeľu 31.5.) na stránke organizátorského RoniRun Clubu v Horných Salibách. Potom sa môžete tešiť na balíček so štartovným číslom a medailou, takže budete mať spomienku na tohtoročný Salibský polmaratón. Vlani na ňom bežalo 340 nadšencov, tento rok vraj asi padne rekord v počte účastníkov.

Pod Kráľovou hoľou otvárajú v sobotu 30.5. e-bikeovú sezónu, teda sezónu pre elektrocyklistov. Výjazd na Kráľovu hoľu sa začína o 10,00 hod. v Šumiaci pri Pohostinstve pod úbočou. Popoludní o 14,00 hod. podujatie pokračuje ďalšou jazdou. Povedie zo Šumiaca (od Pohostinstva pod úbočou) po modrej cyklotrase do Telgártu až na Pusté Pole k jazierku. Späť sa pôjde po zelenej cyklotrase, počas jazdy si možno pešo odskočiť nad Telgárt k najvyššiemu drevenému krížu v našich horách.

Od 4.6.2020 priebežne

Od štvrtka 4.6. pribudne zaujímavá turistická zastávka v Haliči neďaleko Lučenca: Otvoria tam železničný domček, kde nájdete malé múzeum o železnici. A v prírodnej galérii si môžete pozrieť reprodukcie diel Tivadára Kosztku Csontváryho, maliara, ktorý v Haliči pôsobil.

6.6.2020

Ak chcete vyskúšať jazdu na elektrickom bicykli (a zadarmo), tak máte možnosť v sobotu 6.6. v Areáli vodného slalomu v Liptovskom Mikuláši. Pôjde o oficiálne otvorenie letnej turistickej sezóny na Liptove, ktoré pripravili v cyklistickom duchu. Záujemcovia si môžu vyskúšať jazdu na e-biku, pripravená bude trasa, na ktorej si overia jeho možnosti. „Otváračka leta na e-biku" sa v Areáli vodného slalomu v Liptovskom Mikuláši začína o 9,00 hod., posledné bicykle si možno požičať okolo 15,00 hod. Pozor, vzhľadom na korona-situáciu sa treba vopred registrovať: na webovej stránke visitliptov.sk do štvrtka 4.6.2020.

Priebežne

Vyskúšali ste už orientačný beh? Teraz to môžete urobiť v Spišskej Novej Vsi: tamojší Klub orientačného behu Čingov pripravil aktivitu, ktorú zvládne každý: vyšportovaní jednotlivci aj rodiny s deťmi. Najprv si treba stiahnuť mapu z webovej stránky Klubu orientačného behu Čingov alebo inštalovať aplikáciu. A potom podľa mapy hľadať kontrolné stanovištia. Každé stanovište má svoje číslo a písmeno. Písmená si zapíšete do tabuľky a po nájdení všetkých stanovíšť získate heslo, ktoré treba poslať na mailovú adresu, uvedenú na stránke organizátora. Za to dostanete malý darček. Kontrolné stanovištia po čase presťahujú, aktuálne sa hrá na sídlisku Mier. V druhej polovici júna to bude v lesíku Schulerloch.

V Trenčianskom kraji je na bicykli kde ísť. A od 1.6. môžeme využívať ďalšiu cyklotrasu. Je súčasťou medzinárodnej trasy medzi Trenčianskom hradom a hradom Brumov na Morave. Na slovenskej strane má táto cyklotrasa 24 km, novovybudovaný úsek meria 11,3 km. Začína sa za starým železničným mostom v Trenčíne a vedie popri pútnickom mieste Skalka nad Váhom do Nemšovej, kde sa napája na už existujúcu cyklotrasu. Na novom úseku sa nachádzajú dve lavičky cez vodné toky, prístrešky, informačné tabule, servisné cyklostojany a neskôr pribudne aj inteligentná lavička s fotovoltaickým panelom. Cyklotrasu z Trenčína do Nemšovej oficiálne otvoria v pondelok 1.6., potom sa už na ňu môžeme vybrať kedykoľvek.

Kto si robí plány na leto, môže si premyslieť výlet do obce Píla v Žarnovickom okrese. V okolí je množstvo štálov, práve na ne chce upozorniť organizácia cestovného ruchu Región Gron. Pripravujú komentované prechádzky po štáloch so sprievodkyňou. Na záver 10 km turistickej vychádzky bude návštevníkov čakať ochutnávka produktov z regiónu. Na prechádzku sa môžete prihlásiť už teraz na destinačnom webe Banskobystrického kraja zahoramizadolami.sk - v časti „Rezervuj si zážitok".

V Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote si v týchto dňoch môžete pozrieť výstavu s názvom „Bionika - príroda na to prišla prvá". Návštevníci sa dozvedia, ktoré živé organizmy stáli na počiatku pokusov pri skonštruovaní lietadiel, ponoriek, sonarov, ale aj to, čo inšpirovalo vynálezcu suchého zipsu. Bionika je vedný odbor, ktorý princípy fungovania živých systémov a ich štruktúr aplikuje do konkrétnych technických a technologických zariadení a využíva prírodné štruktúry ako určité modely a inšpiračné zdroje pri riešení konkrétnych problémov.


Autorka: Sylvia Hoffmannová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame