Z Pohorelej na útulňu Andrejcová

Z Pohorelej na útulňu Andrejcová

Nízke Tatry delí sedlo Čertovica na dve časti: kráľovohoľskú a ďumbiersku. Človek, ktorý do hôr veľmi nechodí, pozná z tej kráľovohoľskej asi len Kráľovu hoľu, aj to len z počutia. Človek, ktorý do hôr chodí, pozná aj Oravcovú, Kolesárovú, Veľkú Vápenicu či Andrejcovú. A pod ňou útulňu. Už niekoľko rokov má svojho chatára: Marek Šurina zvyčajne na útulňu vychádza z horehronskej obce Pohorelá, a nie naľahko. Pridajme sa k nemu na hornom konci Pohorelej, pri smerovníku nad prameňom kyslej vody. Po modrej značke nám to má k útulni trvať asi dve hodiny:

Z Pohorelej na útulňu Andrejcová 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Útulňa Andrejcová na hrebeni Kráľovohoľských Nízkych Tatier stojí na svojom mieste od roku 1968. Dá sa na ňu vyjsť z Liptovskej Tepličky alebo z Pohorelej. A samozrejme na ňu natrafíte na Ceste hrdinov SNP, na červenej značke na hrebeni Nízkych Tatier. Už siedmu sezónu začína v útulni chatár Marek Šurina, ktorému sme robili pred chvíľou spoločnosť pri vynáške. Koronavírus spôsobil, že v zrube sa zatiaľ nedá spať, ale na noc vám vedia prenajať dvojmiestne stany. A samozrejme, môžete sa tešiť aj na teplé jedlo:

Z Pohorelej na útulňu Andrejcová 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Marek Šurina si plní sen aj s pílkou v ruke: v týchto dňoch pri útulni menia staré lavičky a stolíky za nové. Okrem posedenia nájdete pri útulni aj veľkú informačnú tabuľu o Liptovskej Tepličke a Národnom parku Nízke Tatry. A tiež tabuľu s popisom výhľadu na Vysoké Tatry.


Texty k foto (Autorka: Sylvia Hoffmannová):

Snímka 1-2 - Naša trasa k útulni Andrejcová sa začína na hornom konci Pohorelej. Okrem smerovníka tu nájdete aj veľkú informačnú tabuľu.

Snímka 3 - Začíname stúpať. Prvý kopec zľava je Andrejcová.

Snímka 4 - Romantika nad Pohorelou.

Snímka 5 - Na fotografii to tak nevyzerá, ale stúpanie je slušné.

Snímka 6 - Z chodníka možno vidieť poriadny kus Horehronia. Dedina v ľavej časti je Pohorelá.

Snímka 7 - Sme pri útulni, náklad je zložený.

Snímka 8 - Bufet funguje.

Snímka 9 - Vysoké Tatry trochu zakrývajú mraky. Ale z informačnej tabule sa dozviete, čo (ne)vidíte.


Snímka 10 - Okrem popisu výhľadu na Vysoké Tatry sa pri útulni Andrejcová dozviete aj iné informácie.


Galéria

Snímka 1.jpg Snímka 2.jpg Snímka 3.jpg Snímka 4.jpg Snímka 5.jpg Snímka 6.jpg Snímka 7.jpg Snímka 8.jpg Snímka 9.jpg Snímka 10.jpg
Autorka: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame