Rádiovíkend 9. 1. 2020 - pozvánky

Rádiovíkend 9. 1. 2020 - pozvánky

Rádiovíkend 9.1.2021 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj váš tip na individuálnu prechádzku v prírode alebo túru, aj na virtuálny výlet. Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.

Kedykoľvek

Pohyb na čerstvom vzduchu je výborná vec; pripomíname, že aktuálne sa dá chodiť von len v rámci vlastného okresu. Ale možno práve to je čas, aby sme spoznali menej známe kúty blízkych lesov, dolín a kopcov - ponúkame inšpiráciu. (A pre turistov spoza hraníc okresu tipy, kde sa vybrať, keď sa už zase budeme môcť hýbať viac.)

Napríklad: obyvatelia Trnavského okresu, poznáte Štrky? Volá sa tak lokalita na okraji Trnavy. Celý areál lemuje náučný chodník, v okolí umelo vytvoreného jazierka pribudli lavičky a prístrešky. Do tejto časti sa možno dostať bicyklom alebo autom. Štrky disponujú veľkým priestranstvom, uprostred ktorého je jazero. Areál je vhodný aj na beh.

V okrese Rimavská Sobota nájdete miesta, ktoré sa spájajú s geologickou minulosťou Zeme. Zájdite napríklad do okolia Hajnáčky. Obec leží uprostred Cerovej vrchoviny, ktorá je veľkým geologickým skanzenom. Nad Hajnáčkou je bralo sopečného pôvodu so zvyškami gotického hradu z 13. storočia, z obce tam vedie krátky náučný chodník. Neďaleko Hajnáčky je vrch Ragáč, druhá najmladšia sopka na Slovensku. Zaujímavá je aj Kostná dolina, nálezisko zvyškov treťohorných zvierat. Kostná dolina je národnou prírodnou pamiatkou.

Skúsená turistka Eva Dučaiová z Košíc pozná veľa pekných miest. Ako hovorí, Košičania chodia často na hlavný hrebeň Volovských vrchov, no záujemcovia môžu vyskúšať aj niečo iné: Žabiu skalu. O miestne značenie k nej sa postaral KST Poproč. Na ceste do Zlatej Idky treba odbočiť do obce Rudník. Po pár 100 metroch sa cesta prudko točí doprava a vytvára zákrutu, podobnú podkove. Dá sa tam parkovať a je tam aj smerovník. Kráčate po žltej a zelenej značke (smer Zlatá Idka), na drevosklade je ďalší smerovník, tam už nájdete miestne značenie k Žabej skale. Po niečo viac ako kilometri prichádzate k tabuľke Žabia skala. Keď sa dostanete na ňu, vlastne sa ocitnete priamo v korunách stromov. Prechádzka je dlhá asi 4 km. Môžete ešte pokračovať 2 km ďalej po zelenej značke ku kostolíku Sv. Anny, ktorý je aj pútnickým miestom.

Rovno z Trenčína sa môžete vybrať na Štefánikovu vyhliadku. Najlepší prístup je od lesoparku Brezina, pozor si treba dať pri odbočke na vyhliadku z lesoparku, je slabo vyznačená. Z vyhliadky uvidíte celý Trenčín, rieku Váh a na opačnej strane Váhu Skalku.

Keby bol svet zdravý, tak v nedeľu 10.1.2021 by sa turisti stretli na prvej tohtoročnej turistickej akcii na Orave: na Novoročnom výstupe na Babiu horu. Tento rok sa tam tiež dá ísť (samozrejme, individuálne a hocikedy), ak bývate v okrese Námestovo. Výstup na Babiu horu možno začať v Oravskej Polhore, trvá 4 hodiny. Ak vyrazíte zo Slanej Vody, tak trasu na Babiu horu zvládnete za necelé 3,5 hodiny.

A ešte tip na virtuálny výlet: Cez počítač sa ocitnete napríklad v drevenom artikulárnom kostole v Kežmarku, prejdete sa po Spišskom hrade alebo si pozriete Ochtinskú aragonitovú jaskyňu. To všetko na stránke Unesconadosah.sk. Môžete si vybrať z takmer 20 pamiatok, zapísaných v Zozname svetového dedičstva Unesco, ktoré sú vzdialené do 100 minút autom z Košíc. Ale cez počítať je to len pár sekúnd - odkiaľkoľvek.

Autorka: Sylvia Hoffmannová; Foto: Terézia Remenárová / Štrky

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame