Slovník socializmu

Slovník socializmu

Od pádu komunistickej diktatúry uplynulo už skoro tridsať rokov. Najmä tie mladšie ročníky majú len málo informácií o tom, ako sa vtedy žilo. Realitu odrážal aj jazyk, z ktorého už dnes vypadli mnohé slová a výrazy. V špeciálnom seriáli týždňa si niektoré z nich pripomenieme. Začneme iskrou, pionierom, zväzákom, komunistom - taká bola v minulom režime predstava o tých najoddanejších občanoch socialistickej republiky. Iskrami, pioniermi a zväzákmi sa stal skoro každý, ale byť členom štátostrany, to si už vyžadovalo dobrý kádrový profil a záruky. Pokračuje Boris Koreň. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj dnes pokračujeme v špeciálnom seriáli o slovníku socializmu. Ten platil v komunistických časoch a zahŕňal aj slovo kolektivizácia – čiže premena súkromného hospodárstva na kolektívne napríklad vytváraním štátnych poľnohospodárskych podnikov či znárodňovaním. Alebo viete, kto to bol kulak a čo boli kontingenty? Ak nie, povie vám to Boris Koreň.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Náš špeciálny seriál Slovník socializmu neobišiel ani tému cestovanie. Dostať sa do takzvanej západnej cudziny bolo do roku 1989 pre mnohých nedosiahnuteľným cieľom. A keď sa to niektorým aj pošťastilo - buď boli odkázaní na oficiálny prídel zahraničnej meny, alebo si ju museli zaobstarať na čiernom trhu. Viac aj o slovách ako cestovná doložka či devízový prísľub povie Boris Koreň.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Takzvaná spomienková nostalgia mnohých často vedie k tomu, že podmienky za minulého režimu považujú za lepšie ako tie súčasné. Porovnávanie niektorých cien, to, že každý musel pracovať a tiež, že ľudia dostávali od štátu byty ale nevypovedá o vtedajšej ekonomike a životnej úrovni všetko podstatné. Dnes sa budeme venovať plánovanému hospodárstvu a cez slovník socializmu si pripomenieme výrazy údernícke hnutie, podpultový tovar či Tuzex. Pokračuje Boris Koreň:

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V archívnom zázname predseda československej vlády Viliam Široký predkladá 30. mája 1953 Národnému zhromaždeniu návrh zákona o peňažnej reforme. Tá obrala o úspory milióny ľudí, ktorí mali doma vyššiu hotovosť. Na začiatku deväťdesiatych rokov preto vyšla kniha s príznačným názvom Veľká peňažná lúpež v Československu 1953, alebo päťdesiat k jednej. Aj dnes pokračujeme v slovníku socializmu, ktorý pripravil Boris Koreň.

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Špeciálny seriál Slovník socializmu ukončíme dvoma výrazmi - Akcia k a Akcia r. Písal sa rok 1950 a Komunistická strana sa rozhodla zlikvidovať cirkev. Prekážalo jej, že bola dobre organizovaná a ku kresťanstvu sa hlásili milióny ľudí. Útok, ktorý dopredu pripravila Štátna bezpečnosť, mal odstrániť mužské a ženské rehoľné rády vo vtedajšom Československu. Pokračuje Boris Koreň:

6. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: Boris Koreň; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame