Svetový deň srdca

Svetový deň srdca

Tento víkend si budeme pripomínať svetový deň srdca. Staráme sa oň dobre? Na životne dôležitý orgán sa pozrieme každý deň ráno spolu s kardiológmi a Lenkou Dzobovou. Začíname pri vysokom krvnom tlaku. Po sedemdesiatpäťke ho má 80 až 90 percent ľudí,  upozorňuje primárka Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb Ivana Šoóšová: 

Svetový deň srdca - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V sobotu si pripomenieme Svetový deň srdca a to nie vždy bije ako zvon. Občas ho trápia problémy, za ktorými môže byť napríklad aj vysoký cholesterol. Viac povie Lenka Dzobová:

Svetový deň srdca - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Čo ste raňajkovali? Je všeobecne známe, že jedia nám v prvom rade oči. Preto si na tanier väčšinou naberáme jedno cez druhé. Správny pomer živín je pri tom veľmi dôležitý aj pre srdce či cievy. Lenke Dzobovej to povedala odborníčka na výživu Alžbeta Béderová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva:

Svetový deň srdca - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Rizikové faktory pre naše srdce ako genetika či vek ovplyvniť nevieme. V našich rukách je ale životospráva. Zdravo sa stravovať, nefajčiť a čo ešte? No predsa hýbať sa. Lenke Dzobovej to zdôraznila primárka Ivana Šoóšová z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb:

Svetový deň srdca - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý týždeň hovoríme o srdci a o tom, čo mu prospieva. Patrí sem aj šport - vedeli ste, že z dlhodobého hľadiska pohyb náš pulz nezvyšuje, ale spomaľuje? O tepe sa Lenka Dzobová rozprávala s primárkou Národného ústavu Srdcových a cievnych chorôb Ivanou Šóšovou:

Svetový deň srdca - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Autorka: Lenka Dzobová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame