Doba je čudná. Po uliciach chodíme s rúškom, umývame si ruky celé hodiny, učíme sa a pracujeme doma. A tak sa menia aj naše zvyky a záľuby. Mnohí z nás pečú vlastný chlieb či pečivo. Dá sa to s droždím, ale aj s kváskom. Spolu s Lenkou Dzobovou sa kváskovaniu budeme venovať celý tento týždeň. Pre tých čo nevedia o čo ide, krátke vysvetlenie:
Kváskovanie 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Čoraz viac ľudí sa zaujíma o takzvané kváskovanie. Namiesto droždia dávajú do cesta vlastný kvások vyrobený podľa starej receptúry iba z múky a vody. Aj keď to znie jednoducho, je to celkom veda. A tak sa Lenka Dzobová pýtala na najdôležitejšie zásady.
Kváskovanie 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Včera sme hovorili o tom, ako si pripraviť kvások iba z dvoch surovín - z múky a vody. Podľa tejto starej receptúry pečie aj mladá mamička Petronela. Na rozhovor s Lenkou Dzobovou prišla aj s bochníkom kváskového chleba. Vyzeral výborne a ešte lepšie chutil.
Kváskovanie 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Pozývame vás opäť do kuchyne, v ktorej čoraz viac mladých gazdiniek kváskuje - cesto na pečenie im vykysne vďaka kvasu, ktorý si samy vypestujú. Pozor ale na pojmy - aj keď takémuto kvasu hovoria nežne kvások, nepridávajú doň droždie ani mlieko či cukor, ale len múku a vodu. A tak dnes s Lenkou Dzobovou porovnávame:
Kváskovanie 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Celý týždeň s Lenkou Dzobovou pečieme podľa starej receptúry - kvások si vyrábame iba z múky a vody. A ako sme sa presvedčili, je to celá veda, preto sa nečudujte, ak sa vám zo začiatku nedarí. A hoci sa o tom milovníkom kvásku hovorí ťažko, tento pekárenský zázrak môže aj ochorieť či dokonca umrieť. V tom prípade pozor:
Kváskovanie 5
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.