Ako sa starať o vinič

Ako sa starať o vinič

Dnes (25. 5.) oslavuje meniny Urban - patrón vinohradníkov a vinárov. Po stáročia ho prosili, aby chránil vinice pred nepriaznivým počasím a doprial im hojnú úrodu. No postupne sa ľudia prestali spoliehať iba na svätca a starostlivosť o vinič prevzali do vlastných rúk. Ako na to? Dozviete sa v Seriáli týždňa s Mariannou Kovácsovou:

Ako sa starať o vinič 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ako sa má vybrať správna sadenica viniča a čo všetko musí spĺňať, keď chceme mať dobrú úrodu už vieme. Dnes budeme sadiť spolu s Mariannou Kovácsovou:

Ako sa starať o vinič Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hoci viničný ker nie je na pestovanie náročný, predsa sa oň treba starať, správne ho viesť, pretože to všetko ovplyvňuje budúcu úrodu . Aj o tom je dnešná časť seriálu s Mariannou Kovácsovou:

Ako sa starať o vinič 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Popri správnom ošetrení, vedení a rezu viničného kra sú veľmi dôležité aj tzv. zelené a zemné práce vo vinohrade. Pokračuje Marianna Kovácsová:

Ako sa starať o vinič 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hoci je vinič v podstate nenáročná rastlina, predsa sa nájde niečo, čo jej dokáže ublížiť - jarné mrazy, letné búrky s krúpami a tento rok, aj všadeprítomný koronavírus. Priniesol krízu, ktorá neobišla ani vinársky priemysel. Márianna Kovácsová oslovila výkonnú riaditeľku Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska Jaroslavu Kaňuchovú:

Ako sa starať o vinič 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


 

Autor: Marianna Kovácsová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame