Nadané dieťa – radosť či bremeno?

Nadané dieťa – radosť či bremeno?

Každý rodič povie, že vychovávať dieťa je radosť, aj starosť súčasne. Ako to ale je s výchovou dieťaťa mimoriadne nadaného a kto sú vlastne nadané deti? To je téma seriálu tohto týždňa, ktorý pripravuje Blažena Bóoczová.

Nadané dieťa – radosť či bremeno? 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nadané dieťa - radosť či bremeno? To je téma nášho seriálu týždňa a dnes budeme hľadať odpoveď na otázku: "čo sa stane, ak talentované dieťa nemá dosť priestoru na svoj rozvoj?" Blažena Bóoczová sa na to opýtala riaditeľky ZŠ a Gymnázia pre mimoriadne nadané deti v Bratislave, Jolany Laznibatovej.

Nadané dieťa – radosť či bremeno? 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Očakávania sú súčasťou všetkých vzťahov. Ako je to ale u mimoriadne nadaných detí? Očakávajú od nich rodičia, učitelia i okolie stále viac? Majú aj nadané deti a tínedžeri vysoké nároky sami na seba? Aj dnešnú časť seriálu pripravila Blažena Bóoczová.

Nadané dieťa – radosť či bremeno? 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Niekto to zvláda lepšie, iný horšie... Ako si v oblasti vzťahov vedia poradiť nadané deti a tínedžeri? Nie je celkom nezvyčajné, že práve oni môžu zažívať posmech i šikanu. Blažene Bóoczovej porozprával o svojich skúsenostiach Hubert Kowal, študent Gymnázia pre mimoriadne nadané deti.

Nadané dieťa – radosť či bremeno? 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Možno sme v predchádzajúcich častiach nášho seriálu vytvorili dojem, že nadané deti sú dokonalé - učia sa bez problémov, sú rozumné, zodpovedné a samostatné... Blažena Bóoczová zistila, že to súčasne platí aj neplatí - a potvrdila to aj pani Katarína - mama dvoch nadaných detí. 

Nadané dieťa – radosť či bremeno? 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Blažena Bóoczová; Foto: PIXABAY/geralt

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame