Ryba ako symbol Vianoc

Ryba ako symbol Vianoc

Ryby sú výnimočným jedlom aj pre kresťanov. Práve vďaka náboženskej pôstnej tradícií sa z rýb ku koncu stredoveku stala žiadaná potravina. Pokračuje Eva Pribylincová.

O rybách 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Veľkú časť sladkovodných rýb musíme dovážať. Minulý rok to bolo takmer 800 ton, z toho 96 % tvoril dovoz z Českej republiky a takmer 6 % z Maďarska. Aké ryby chutia Slovákom? Slovo má Eva Pribylincová.

O rybách 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kapor rybničný pochádza z Ázie, odkiaľ asi pred 2 miliónmi rokov prenikol do Európy. Jeho šľachtenie sa začalo už v stredoveku, keď kapry zdomácneli vo všetkých častiach Európy. V histórii ešte ostaneme, slovo má Eva Pribylincová.

O rybách 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V odborných kruhoch sa neustále zdôrazňuje nedostatok D-vitamínu. Jednou z možností ako ho v tele dopĺňať, je vhodná strava. My tento týždeň hovoríme o rybách. Tak pripomíname, že najviac D-vitamínu majú tuniak, losos, makrela, sardinky. O zdravých rybách sa hovorilo už v minulosti. Slovo má Eva Pribylincová.

O rybách 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hlavne žiadnu paniku, zachovajte rozvahu. Toto treba mať na pamäti, ak cítite, že ste zjedli kúsok ryby a kosť vám ostala v krku. Práve tejto téme sa dnes venuje Eva Pribylincová.

O rybách Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Eva Pribylincová; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame