190 rokov ochotníckeho divadla

190 rokov ochotníckeho divadla

190 rokov. Presne toľko má na Slovensku ochotnícka divadelná tradícia. V našom Príbehu sa vrátime nielen na jej začiatok, ale aj na tohtoročnú "covidovo skromnú" oslavu. V auguste si toto výročie pripomenuli v Liptovskom Mikuláši. Poďte s Lenkou Dzobovou na miesto, kde sa to všetko začalo. Jej sprievodkyňou bola Eva Štofčíková z Liptovského kultúrneho strediska a takisto aj ochotníci z divadla 3GD.

190 rokov ochotníckeho divadla 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Naša ochotnícka divadelná scéna v lete oslávila 190 rokov. A to v Liptovskom Mikuláši, kde sa po prvý raz aj hralo. Včera sme hovorili aj o tom, že všetko sa to začalo Kocúrkovom. Teda veselohrou Jána Chalupku, ktorú s mládežou nacvičil Gašpar Fejérpataky-Belopotocký. K mikrofónu si Evu Štofčíkovú z Liptovského kultúrneho strediska opäť zavolala Lenka Dzobová.

190 rokov ochotníckeho divadla 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Príbehu na týždeň si pripomíname 190 rokov ochotníkov. Presne toľko času totiž v auguste uplynulo od prvého ochotníckeho predstavenia u nás. Stalo sa to v Liptovskom Mikuláši, kde si toto výročie ochotníci stihli v lete pripomenúť niekoľkými predstaveniami. Dnes vás Lenka Dzobová vezme do šatne, tesne pred zdvihnutím opony.

190 rokov ochotníckeho divadla 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň venujeme ochotníkom. V čase letného uvoľnenia si totiž, aj keď v rúškach a v obmedzenom počte, pripomenuli okrúhle výročie vzniku ochotníckeho divadla u nás. Bolo to v Liptovskom Mikuláši. Celý program aj jeho zákulisie sledovala Lenka Dzobová. Včera sme boli v šatni súboru ŠAPO Ploštín,  dnes ideme na scénu.

190 rokov ochotníckeho divadla 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý tento týždeň si s Lenkou Dzobovou pripomíname 190-ročnú ochotnícku tradíciu, ktorá sa začala písať v Liptovskom Mikuláši. Bolo to v roku 1830, keď Gašpar Fejérpataky-Belopotocký nacvičil s prvými divadelníkmi hru Kocúrkovo. V histórii pokračuje teatrológ Vladimír Štefko.

190 rokov ochotníckeho divadla 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Autorka: Lenka Dzobová; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame