250. výročie narodenia - Ludwig van Beethoven

250. výročie narodenia - Ludwig van Beethoven

Náš príbeh venujeme spolu s Lukášom Manom hudbe.

♫♫♫ Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


No nie hudbe obyčajnej, ale tej najlepšej. 250. výročie narodenia totiž onedlho oslávi velikán klasicistickej hudby - Ludwig van Beethoven. Napriek tomu, že ho dnes pozná celý svet, slávny umelec okúsil aj chudobu a využívanie už v útlom detstve.

Ludwig van Beethoven 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Obdobie klasicizmu zanechalo svetu mnoho skvelých hudobných diel, ktoré vytvorili virtuózni skladatelia. Ale iba jeden z nich bol ten výnimočný - prvý z prvých - génius, ktorý sa narodil pred 250-timi rokmi - Ludwig von Beethoven. V príbehu jeho života a hudby pokračuje Lukáš Mano.

Ludwig van Beethoven 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

S Lukášom Manom si v ňom pripomíname 250-te výročie narodenia hudobného génia Ludwiga von Beethovena. Prelom 18. a 19. storočia bol časom búrlivých zmien, ktoré zasiahli a inšpirovali umelcov naprieč celou Európou. Myšlienky Veľkej francúzskej revolúcie oslovili aj Beethovena. Časť svojej tretej symfónie dokonca venoval Napoleonovi Bonapartemu, čo ale neskôr oľutoval.

Ludwig van Beethoven 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Napriek tomu, že bol Beethoven výstredný a z jeho vzhľadu si robili Viedenčania posmešky, myslel nielen na hudbu, ale i na lásku. Rád navštevoval Uhorsko - čiže aj terajšie Slovensko. A vášnivo sa zamiloval do jednej šľachtičnej. Ako sa skončil tento ľúbostný príbeh povie Lukáš Mano.

Ludwig van Beethoven 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Klasicistický skladateľ Joseph Haydn /Josef Hajdn/ napísal viac ako sto symfónií, Mozart 41, no Beethoven, o ktorom bol Príbeh na týždeň, ich zložil iba deväť. A práve jeho posledná Deviata symfónia zmenila vývoj hudobných dejín a ovplyvnila aj ďalšie generácie umelcov. Pokračuje Lukáš Mano.

Ludwig van Beethoven 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto: TASR

bethoven0651621.jpg

Autor: Lukáš Mano; Foto: PIXABAY/WikiImages

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame