Očkovanie zmenilo svet

Očkovanie zmenilo svet

Ľudstvo zatiaľ nevynašlo efektívnejší spôsob, ako sa zbaviť nebezpečných chorôb - než je očkovanie. Práve takto sme napríklad definitívne odstránili kedysi rozšírené pravé kiahne. Radi by sme tieto slová počuli aj v súvislosti s ochorením Covid 19. 

Ako očkovanie zmenilo náš svet - prijmite pozvánku do zákulisia ohromujúceho medicínskeho vynálezu - o jeho dôležitých míľnikoch, významných vynálezcoch, aj najočakávanejšej vakcíne súčasnosti porozpráva Ľubomíra Hulínová - v príbehu na týždeň - vždy po pol dvanástej v Rádiu Slovensko.

Najsledovanejšia vakcína súčasnosti je na svete. Denno-denne sledujeme očkovanie, na ktoré mnohí úpenlivo čakajú, iní sa dokonca predbiehajú a potom sú aj takí, ktorí o ňom nechcú ani počuť. V každom prípade očkovanie zmenilo náš svet a o tom bude aj náš príbeh. Ľubomíra Hulínová začína históriou.

Očkovanie zmenilo svet 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Aj v medicíne to najprv fungovalo metódou pokus-omyl. Ale postupne sa zlepšovali metódy, podmienky, pribúdali skúsenosti, vedomosti - až vznikla vakcína - či vakcíny, ktoré zmenili náš život a náš svet...V dnešnej časti sa Ľubomíra Hulínová pozrie na to, ako sa zdokonaľoval ich výskum.

Očkovanie zmenilo svet 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vojna, extrémna chudoba, finančný kolaps, zmena klímy a pandémia – toto je 5 najzávažnejších globálnych rizík... V jednom z nich sa práve nachádzame – za svetlo na konci tunela považujú odborníci očkovanie. Veď napokon, história to dokazuje – slovo má Ľubomíra Hulínová.

Očkovanie zmenilo svet 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Hovorili sme, že očkovanie sa podieľa na podstatnom predĺžení ľudského života. Vedci jeho význam prirovnávajú ku prístupe k pitnej vode, či dostupnosti antibiotík. No tak ako má svojich podporovateľov, má aj svojich odporcov. A to už odpradávna. Dnes vás Ľubomíra Hulínová presvedčí, že história sa opakuje.

Očkovanie zmenilo svet 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Očkovanie je nielen z medicínskeho, ale aj z ekonomického hľadiska najúčinnejším prostriedkom, ktorý voči pandémii máme - hovoria odborníci. A tak sme sa v poslednej časti príbehu rozhodli zamerať na súčasnú dlhoočakávanú vakcínu. Slovo má Ľubomíra Hulínová.

Očkovanie zmenilo svet 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: Ľubomíra Hulínová; Foto: PIXABAY/neelam279

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame