Najväčšie archeologické poklady

Najväčšie archeologické poklady

Venujeme ho najväčším archeologickým pokladom, ktoré sa našli na našom území. Už len výber piatich reprezentatívnych lokalít či vzácnych nálezov bol tvrdý oriešok. Poklady totiž nie sú len zakopané hrnce so zlatými dukátmi, alebo zabudnuté truhlice so šperkami. Ale práve takým objavom dnes začíname - sedem pokladov starých Keltov pripomenie Petra Strižková.

Najväčšie archeologické poklady 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prvoplánovo sa pod pojmom poklad myslí hrniec s jagajúcimi sa mincami. V dnešnej časti Príbehu vás presvedčíme, že môže mať aj podobu dreveného trámu, či zvyšku látky. Aj bez zlata a striebra sa poklad germánskeho veľmoža spod Tatier radí medzi najväčšie európske nálezy posledných 15 rokov. O hrobke z prelomu 4. a 5. storočia nášho letopočtu, porozpráva Petra Strižková.  

Najväčšie archeologické poklady 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pokračujeme v putovaní po miestach, kde sa našli najväčšie archeologické poklady na území Slovenska. Dnes to bude príbeh slovanského hradiska, v  ktorom nachádzame stale nové a nové poklady. Sú to poklady železné, zlaté, ale najmä národné. Tému pripravila Petra Strižková.

Najväčšie archeologické poklady 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Medená truhlica plná zlatých mincí, medailí a na vrchu položená zlatá reťaz. Nie je to obraz z rozprávky, ale skutočnosť. Pri kopaní základov budovy finančného riaditeľstva na Hlavnej ulici  v Košiciach, stavební robotníci narazili na poklad. Do histórie vstúpil pod názvom Košický zlatý poklad a radí sa k najväčším zlatým pokladom starého kontinentu. Pokračuje Petra Strižková.

Najväčšie archeologické poklady 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Včera sme hovorili o senzačnom Košickom zlatom poklade. Dnes to bude poklad strieborný. Ide o výnimočný nález strieborných mincí ukrytých v hlinenej nádobe pri obci Lučivná v okrese Poprad. Tak ako to už v prípade pokladov býva, aj tento bol skrytý zrejme za dramatických okolností. Na začiatku nášho príbehu bola pripravovaná kniha o histórii Lučivnej. Pokračuje Petra Strižková.

Najväčšie archeologické poklady 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Petra Strižková; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame