Štúdio svet – 3. 5. 2014

Štúdio svet – 3. 5. 2014

Okolo sveta za 55 minút...

Gregor Martin Papucsek
Rubikova kocka

Má šesť strán a šesť farieb, a hovoria o nej, že je magická. Niekomu stačia na jej poskladanie sekundy, iní to po pár minútach vzdajú. Rubikova kocka je v strednom veku: má 40 rokov a jej skromný otec Ernő Rubik oslavuje 70 rokov. Farebný hlavolam sa teraz vydal robiť lepší imidž Maďarsku vo svete. Ako sa mu to darí, zistil Gregor Martin Papucsek.

Rubikova kocka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Jaroslav Barborák
Limuzína

Pápeža Jána Pavla II. vyhlásili za svätého. Táto udalosť pritiahla minulý víkend do Vatikánu nielen bežných pútnikov, ale aj tých, ktorí k nemu mali blízko. To si o sebe myslí aj majiteľ jedného veterána – limuzíny, v ktorej sa dvadsať rokov vozil krakovský arcibiskup a neskôr kardinál Karol Wojtyla. V Ríme si toto auto obzrel Jaroslav Barborák.

Limuzína Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Peter Majer
Skúšali ste niekedy liezť po lane?

Hoci iba niekoľko centimetrov nad zemou? A čo tak 14 metrov nad vodou? Ak vám čo i len z tejto predstavy naskakujú zimomriavky, asi nie ste jediní. Bruselská cirkusová škola chcela preto Belgičanov presvedčiť, že povrazolezectvo vôbec nie je náročné a zvládne ho každý. V Bruseli preto usporiadali najväčšie stretnutie povrazolezcov na svete. Ako to dopadlo, povie Peter Majer.

Skúšali ste niekedy liezť po lane? Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Martin Rajec
Rusko – skorumpovaný mafiánsky štát

Najbohatší prezident v histórii s osobným majetkom 40 až 70 miliónov dolárov. To sa hovorí o ruskej hlave štátu – Vladimirovi Putinovi. Dokázať to však nikto nevie. Bohatstvo si v Rusku užívajú aj niektorí štátni úradníci. Americký podnikateľ Bill Browder tvrdí, že Rusko je skorumpovaný mafiánsky štát. Má s ním totiž vlastné skúsenosti. Jeho príbeh rozpovie Martin Rajec.

Rusko – skorumpovaný mafiánsky štát Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ľubica Zlochová
Cintorín San Fernando v Seville

V Španielsku sa dá nájsť niekoľko veľmi pekných a zaujímavých cintorínov. Odporúčajú ich navštíviť aj v turistických bedekroch. Jedným z nich je cintorín San Fernando v Seville. Ľubica Zlochová tam natrafila na skupinu žien, ktoré už tri generácie čistia a udržiavajú niektoré z tamojších hrobov. Pracovať na cintoríne môže byť, prekvapivo, celkom zábava. Napokon, umývať hroby a čistiť okolie panteónov je práca ako ktorákoľvek iná. A ako budete počuť v jej reportáži, tieto španielske upratovačky cintorína sú poriadne veselou družinou.

Cintorín San Fernando v Seville Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nina Krajčovičová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame