Inšpiratívne ženy

Inšpiratívne ženy

Dnes (8.3.) je Medzinárodný deň žien, my im však venujeme celý týždeň a predstavíme vám príbehy dám, ktoré na svojej ceste prekonali nejednu prekážku, alebo sa presadili v odvetviach, ktorým stále dominujú muži. Našou prvou hrdinkou je Mária Virčíková, ktorá v Košiciach pracuje na prelomových technológiách a patrí medzi výrazné osobnosti nášho IT. Predstaví ju Dáša Omastová.

Mária Virčíková Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

*************************************

Tento týždeń hovoríme o ženách, ktoré sú skutočnými hrdinkami tejto doby. Asi nikdy svet tak veľmi nepotreboval vedkyne a zdravotníčky. Ľubomíra Hulínová si pozvala k mikrofónu jednu z nich. Je to epidemiologička a členka krízového štábu Univerzity Komenského Alexandra Bražinová. Študovala v Prahe, bola na stáži v USA, robila na Ministerstve, učila na Vysokej škole, dnes robí na Ústave epidemiológie lekárskej fakulty UK.

Alexandra Bražinová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

*************************************

Pokračujeme v Príbehu na týždeň, v ktorom sa venujeme inšpiratívnym ženám. Dnes sa budeme rozprávať so ženou, ktorú nájdeme za vysokoškolskou katedrou, v rómskej osade, v prezidentskom paláci aj v komunitnom centre takmer „na kraji sveta". Všade kde je, robí veci naplno, s odhodlaním a profesionálne. Profil riaditeľky Ústavu romologických štúdií Fakulty sociálnych vied a zdravotníctva Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre - docentky Juriny Rusnákovej - pripravila Petra Strižková.

Jurina Rusnáková Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

*************************************

Eva Mosnáková sa narodila v roku 1929 do rodiny židovského otca zverolekára. Po čas vojny sa rodina síce vyhla prvej vlne transportov, lebo otec bol tzv. hospodársky dôležitý Žid. Keď ale vypuklo Povstanie a prestali platiť výnimky - išlo o život. Našťastie, našla sa rodina sudetského Nemca, ktorá ich u seba ukryla. Eva preto pomoc posúva ďalej - a to aj v pandemických časoch. V rozhovore s Lenkou Dzobovou hneď v úvode dobrý deň zmenila na ahoj.

Eva Mosnáková Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

9januar2017_Statne_Vyznamenanie_4394522.jpg

Eva Mosnáková; Foto: TASR

*************************************

Celý tento týždeň hovoríme o inšpiratívnych ženách. Dnes to bude dáma, ktorej patrí titul prvá slovenská kameramanka. Aj napriek ťažkým začiatkom, v čisto mužskom povolaní sa dokázala presadiť a v profesii pôsobila viac ako 40 rokov. Svojou húževnatosťou a pracovitosťou si získala rešpekt a uznanie nielen režisérov, hercov ale aj svojich kolegov. So skromnou optimistkou Danicou Rumanovou sa stretla Mária Petríková.

Danica Rumanová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Danica R. (2).jpg

Danica Rumanová; Foto: súkr. arch. D.R.

Foto: PIXABAY/Pexels

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame