Vtáčí príbeh

Vtáčí príbeh

Škovránky, strakoše, strnádky, ale aj prepelice, či jarabice. Obývajú lúky a polia, ale v intenzívne využívanej poľnohospodárskej krajine sa im príliš nedarí. V chránenom vtáčom území Žitavský luh v okrese Nové Zámky ich s Jánom Gúghom zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti bola hľadať Blažena Bóoczová.

Vtáčí príbeh 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Mestá sú opakom prírodného sveta. No i napriek tomu v nich našli svoj domov aj vtáky, ktorým sa tu z rôznych dôvodov páči. V dnešnom dieli vtáčieho príbehu teda nepôjdeme do divočiny. S ochranárom Jozefom Ridzoňom sa Blažena Bóoczová stretla v hlavnom meste pri Karloveskom ramene Dunaja.

Vtáčí príbeh 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celosvetovo rýchlym tempom ubúdajú mokrade - územia s močiarmi, stojatou, či mierne tečúcou vodou, ktoré sú domovom mnohých druhov vtákov. Neďaleko hlavného mesta je ich však niekoľko. Blažena Bóoczová sa stretla s Tomášom Olšovským zo Štátnej ochrany prírody v chránenom území pri Devínskom jazere.

Vtáčí príbeh 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Niektorým druhom vtákov síce vyhovuje bývať pri ľuďoch, ale mestá sú pre ne príliš hlučné. A preto sa dnes vyberieme na vidiek. Na lúkach medzi obcami Žitavce a Veľká Maňa v okrese Nové Zámky hľadala Blažena Bóoczová s ornitológom Jánom Gúghom - bociany.

Vtáčí príbeh 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V poslednom dieli nášho vtáčieho príbehu sa započúvame do zvukov lesa. Vyberieme sa do lužných lesov pri Dunaji neďaleko Bratislavy – Blažena Bóczová tam nahrávala s ornitológom Jozefom Ridzoňom.

Vtáčí príbeh 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Blažena Bóoczová; Foto: PIXABAY/TheOtherKev

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame