Štúdio Svet – 10. 5. 2014

Štúdio Svet – 10. 5. 2014

Okolo sveta za 55 minút...

Anna Repková
Peter Hollý za polárnym kruhom

Pred dvoma týždňami ste v štúdiu svet počuli čo-to z dobrodružstva za polárnym kruhom – Expedície Fjel-reven Polar. Dnes sa tam spolu s Annou Repkovou vrátime. 300 kilometrovej výpravy na psích záprahoch sa po prvý raz zúčastnil Slovák Peter Hollý. Sneh a ľad subarktickej divočiny v Nórsku a Švédsku už pred ním prebádali iní krajania. Miloš Gonda a Ján Šlosár sú dvaja mladí mašéri, ktorí sprevádzajú turistov na potulkách na psích záprahoch. Za severný polárny kruh sa odsťahovali za lepšími podmienkami.

Peter Hollý za polárnym kruhom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Gregor Martin Papucsek
Najväčšie nefunkčné presýpacie hodiny

Viete, kde sú najväčšie – nefunkčné – presýpacie hodiny na svete? V Budapešti. Domáci sú z toho smutní a rozčarovaní, turisti sa však potešia, keď sa dozvedia, čo je to za objekt. Nachádza sa na jednom z najatraktívnejších miest v maďarskom hlavnom meste. Pôvodne postavili toto obrovské Koleso času na zmenu tisícročí a malo sa raz do roka, konkrétne na Silvestra, pretočiť. To bol plán, ten však hodiny prekazili, prestali totiž fungovať. Vláda sa presne pred 10 rokmi rozhodla urobiť z toho pamätník vstupu Maďarska do Európskej únie. A opäť sa malo koleso točiť, ale zasa už roky stojí... Je to koleso zakliate? A keď niečo symbolizuje, čo by to malo byť? – pýta sa Gregor Martin Papucsek, ktorý avizuje, že najvtipnejšie riešenie našli dve ruské turistky...

Najväčšie nefunkčné presýpacie hodiny Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Martina Carr
Krvavý konflikt v Severnom Írsku

Symbol nedoriešeného dedičstva Írska. Tým sa stal prípad 37 ročnej vdovy a matky 10 detí Jean McConvillovej. Pred očami jej detí ju uniesli a neskôr brutálne zavraždili členovia Írskej republikánskej armády. Tento otrasný zločin je iba jedným z takzvaného obdobia ťažkostí, teda 40 rokov trvajúceho krvavého konfliktu Severného Írska medzi katolíkmi a protestantmi. Za obeť padlo takmer 4000 ľudí. Jean McConvillova je jednou zo 17 nezvestných, ktorých uniesli, zavraždili a tajne pochovali členovia IRA. O siedmich z nich sa ani v súčasnosti nič nevie. Rodiny obetí však žiadajú spravodlivosť a prstom ukazujú na samotné vedenie republikánskej strany Sin Fein. Politici však varujú pred narušením krehkého mierového procesu. Viac už povie naša spolupracovníčka Martina Carr.

Krvavý konflikt v Severnom Írsku Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Boris Kršňák
Balbínova poetická hospoda

Keby sme vám dali otázku, či je možné, aby prežil kultúrny priestor s kapacitou asi 50 divákov, s koncertmi známych skupín a divadlom, asi by každý, kto do toho trochu vidí, odpovedal, že nemožné. Teda nemožné minimálne bez sponzorov a grantov. A predsa, v Prahe už vyše 10 rokov existuje Balbínova poetická hospoda. Je síce malá, ale program ponúka 7 dní v týždni. A nie hocijaký. Dvere do nej nám pootvorí Boris Kršňák.

Balbínova poetická hospoda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ľubica Zlochová
Feria

Hudba, tanec, jedlo a pitie... Oslava priateľstva, rodiny a dobrej pohody. To je takzvaná Feria. Už od pondelka polnoci sa na juhu Španielska, v meste Sevilla, koná týždeň trvajúci sviatok jari. Skončí sa zajtra. Feriu si nenechala ujsť ani naša spolupracovníčka Ľubica Zlochová. A poslala nám nasledujúci pozdrav z horúcej Andalúzie.

Feria Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tamara Lištiaková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame